Сторінки минулого: як зникав футбол у Житомирі?

Житомиряни одразу після Євро-2012 поринуть у святкування сторіччя місцевого футболу. Тож, Репортер Житомира продовжує згадувати наше славне футбольне минуле. Нагадуємо, до святкування сторіччя житомирського футболу залишилось 180 днів.

ОХТИРКА НЕ ВСТОЯЛА

У 1977-му, після реорганізації чемпіонату СРСР, житомирські майстри («Спартак») отримали місце в шостій «українській» зоні другої ліги. Через десять років команді повернули назву «Полісся», під котрою вона здобула свій останній серйозний трофей – Кубок УРСР-1990. у першому фінальному матчі в Охтирці житомиряни поступилися «Нафтовику» – 1:3. удома ж підопічні Заї Авдиша розгромили гостей із Сумщини з рахунком 4:0 завдяки дублю Анатолія Лукашенка та м’ячам Андрія Лапіна й Андрія Желтоносова.

ЗНИКНЕННЯ «ПОЛІССЯ»

Майже вся історія «Полісся» за часів незалежної України пов’язана з діяльністю Заї Авдиша, котрий у різні періоди очолював команду або ж був президентом клубу. В 2002-му житомиряни зупинилася за крок до виходу до вищої ліги національної першості, програвши перехідний матч олександрійській «Поліграфтехніці» (0:1). На той час проблеми з фінансуванням уже довгенько псували життя житомирському клубу, й зрештою в 2005 році «Полісся» припинило існування. Відстояти реноме древнього міста на професіональному рівні спробували ОФК «Житичі» та МФК «Житомир», однак протрималися на плаву не більше року.

«ПРОГРЕС» БЕРДИЧЕВА

Надії на відродження професіонального футболу за рахунок інших населених пунктів Житомирщини, котрі мають давні та багаті традиції, поки виявляються марними. Друге за величиною місто краю Бердичів наразі вдовольняється обласним рівнем, хоча колись тамтешній «Прогрес» успішно виступав навіть на республіканській арені. У 1968-1969 роках він змагався у Класі Б першості СРСР, а в 1989-му завойовував аматорський Кубок УРСР. У фінальному протистоянні з «Авангардом» (Лозова) бердичівські майстри упевнено виграли за сумою двох матчів – 4:2.

Схожі статті:

Які були перші удари по футбольному м`ячу в Житомирі?

Житомирські футболісти, вигравши в донецького «Шахтаря», завоювали Кубок

Якщо хочеш безкоштовно поїхати на один з матчів Євро -2012 за участі зібрної України, приймай участь у конкурсі!