У фойє Верховної Ради представлено виставку декоративно-прикладного мистецтва Житомирщини

У фойє будівлі Верховної Ради України розгорнуто унікальну експозицію традиційного та сучасного декоративно-прикладного мистецтва Житомирщини «На рушниках Полісся рідне моє!».

Серед експонатів колекції – сучасні та автентичні, характерні для Житомирського Полісся вишиті рушники, предмети одягу, а також різьбярські вироби та художній іконопис.

Відкриття виставки житомирських майстрів відбулося у перший день роботи пленарного засідання дев’ятої сесії українського парламенту. У презентації виставки взяв участь голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народні депутати від Житомирщини та інших областей України, журналісти центральних та житомирських ЗМІ, інформує прес-служба Житомирської обласної ради.

Оглянувши виставку, голова парламенту не приховував задоволення: «Український рушник – це совість долі, це наше українське єство, це те, що живить і підкріплює наш дух. А якщо ми вміємо шанувати свої традиції та звичаї, значить ми живемо». І додав, що кожна область України може гідно представити свої духовні рукотворні надбання, але рушники Житомирського Полісся – особливі.

На знак поваги Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину подарували спеціально вишитий поліський рушник та різдвяний дідух. А голова парламенту вручив житомирським майстриням вишиванки цінні подарунки.

Учасників презентації виставки норічними колядками привітав фольклорний ансамбль «Молодички» Андрушівського районного будинку культури.

___________________________________________________________________________

Довідкова інформація. Основою експозиції є колекція рушників, виготовлених у ювілейний рік відзначення Незалежності нашої держави. Це 30 вишитих полотен від кожного міста та району. Ідея їх виготовлення належить обласній жіночій раді (керівник Тамара Олійник).

Ця виставка не раз експонувалася на Житомирщині. За сприяння Голови Верховної Ради України Володимира Литвина колекцію вперше презентували в Києві.

Друга частина експозиції – це старовинні вишиті сорочки та рушники з Андрушівського музею етнографічного мистецтва. На виставці також експонуються роботи сучасних вишивальниць, які використовують традиційний житомирський стиль. Це роботи майстрів народної творчості поліської вишивки Зої Расенчук, Алли Бреги, Марини Горай, Галини Колесник, Наталії Ковалишиної.

У колекції – вироби художньої різьби по дереву Юрія Кондратюка та унікальний іконопис Алли Волошиної.

Виставка працюватиме до 13 січня.