Чи зможе опозиція на Житомирщині уникнути повторення Червоноармійського сценарію?

Чим ближче до старту виборчої кампанії, тим цікавіше спостерігати за діями об’єднаної опозиції.

Нагадаємо, опозиційні партії задекларували необхідність йти на вибори в мажоритарних округах спільним фронтом, тобто висувати єдиного кандидата від усіх опозиційних сил, який має перемогти висуванця від влади.

Але політика – великий інтерес. І дуже рідко в ній поступаються власними перспективами заради спільної справи. Особливо, якщо перспективи намічаються солідні. Портфель депутата Верховної Ради України з усіма недоторканостями і відкритими можливостями лобіювання власного бізнесу та забезпечення матеріальних потреб правнуків, погодьтесь, шматок ласий. Тому цікаво буде побачити, як один за одним “свідомі” кандидати від опозиції почнуть знімати свої кандидатури на користь більш сильнішого, авторитетнішого партнера по опозиції.

Це не сарказм. Наразі ми бачимо, як на довиборах в житомирську обласну раду опозиція не змогла діями підтвердити задекларовані наміри і чи не кожна опозиційна партія (крім ВО “Батівщина” і “Фронт Змін”, які висунули спільного) повисовувала своїх кандидатів.

Певні зауваження до самої ідеї висунення спільних кандидатів від опозиції по мажоритарних округах сьогодні пролунали від ЖОО ВО “Свобода”. Тут зазначили, що підтримають ідею єдиного з «Фронтом змін» і «Батьківщиною» списку по мажоритарних округах (а є ще й інші представники КОДу), якщо буде упевненість, що кожен кандидат від цих сил голосуватиме за десяток принципових для ВО «Свобода» законопроектів.

До базового пакету свободівців входять законопроекти про люстрацію, імпічмент, заборону приватизації стратегічних підприємств, про захист української мови, про новий Податковий кодекс, який створить умови для малого і середнього бізнесу, заборону торгівлі сільськогосподарськими землями.

– Наразі заяви окремих політиків про те, що вже “поділені” округи, є їхнім особистим баченням, – вважають у “Свободі”. – У мажоритарних округах повинні балотуватися тільки патріоти та ідейні люди, які не зрадять своїх виборців і не поповнять ряди “тушок” у наступному парламенті.

Як повідомили Репортерові Житомира у ВО “Свобода” зараз кожна політична сила, яка приймає участь у обговоренні висунення спільного кандидата висуває свої умови. Якщо домовленості будуть досягнуті – політсила знімає свого кандидата на користь партнера по опозиції.

– Звісно, баланс має бути розумним, і ми не ставимо таких вимог, щоб по кожному з 6-ти округів йшов виключно кандидат від нашої політсили, – зазначили у “Свободі”.

До речі, як було задекларовано на Софіївській площі у День Соборності України, до узгодження спільних кандидатів мають долучитися усі політсили, які входять до Комітету Опору Диктатурі, а не виключно “Батьківщина”, “Свобода” і “Фронт Змін”. Ось тут буде цікаво прослідкувати чи вдасться зберегти інтереси кожного налаштованого на депутатство місцевого опозиційного лідера, яких на Житомирщині чимало.