На Житомирщині спеціалісти у сфері суспільної моралі спробують контролювати ЗМІ, не скочуючись до цензури

На Житомирщині не зареєстровано жодного спеціалізованого засобу масової інформації сексуального чи еротичного характеру.

Незважаючи на це, в нашій області починає активну діяльність регіональна комісія з питань захисту суспільної моралі. Цими днями вона створена у Житомирі і керуватиметься принципами: ні – цензурі, повага до прав і свобод людини, свобода журналістської діяльності, захист прав споживача.

Нагадаємо, 8 жовтня 2011 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №7132 «Про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі”». За нього проголосувало 276 народних депутатів. Проект передбачає нову редакцію закону, а також внесення низки змін до профільних медійних законів.

Зміни в законопроекті накладають нові суттєві обмеження на інтернет – у ст. 11 зазначено, що провайдерів буде зобов’язано протягом доби видаляти з сайтів зміст, який «завдає шкоди суспільній моралі».

Яка саме продукція може зашкодити суспільній моралі, детально описано в ст. 10, зокрема це матеріали порнографічного характеру, а також такі, в яких ужито «нецензурні лайливі і брутальні слова» і які пропагують «уживання токсичних, наркотичних, психотропних речовин, алкогольних напоїв, тютюнопаління».

На телебаченні та радіо планується заборонити з 6:00 до 23:00 демонстрацію «тіл померлих чи важко поранених людей, сцен, в тому числі кривавих, що викликають страх чи жах, заохочують каліцтво чи самогубство, актів вандалізму» (ст. 23), а також уживання лайливої лексики та продукцію порнографічного характеру. За порушення передбачено позбавлення ліцензії теле- чи радіокомпаній, а також організацій, що розповсюджують чи публічно демонструють кіно-, аудіо- та відеопродукцію з елементами насильства та жорстокості.

Отож, сьогодні 2 лютого відбулося організаційне засідання регіональної комісії з питань захисту суспільної моралі у Житомирській області, яке провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко. Як повідомляє Репортерові Житомира управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації засідання відвідав голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, представник Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі у Київській, Житомирській, Чернігівській областях Володимир Андруняк-Шпілер.

Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що на виконання цього закону в області вживаються організаційні та практичні заходи щодо попередження поширення продукції, яка пропагує культ насильства, жорстокості, сексуальної розпусти.

Проводяться перевірки торгівельних закладів, закладів, які надають розважальні послуги, з метою виявлення місць розповсюдження продукції порнографічного змісту та пунктів реалізації спиртних напоїв, тютюнових виробів.

У загальноосвітніх навчальних закладах проводяться різноманітні виховні години, круглі столи, лекції, тренінги «Психологічний клімат в сім’ї та розвиток дитини», «Статеве виховання підлітків», «Забезпечення належних умов для навчання, виховання та життя дитини батьками», «Дотримання прав дітей у родинах», «Здорова дитина у здоровій родині».

Питання стану суспільної моралі стоїть надто гостро, вважає Віктор Балюрко

Про важливість питання захисту суспільної моралі говорив на засіданні Василь Костицький. Він перерахував проблеми сучасного суспільства, що потребують свого вирішення. Це алкоголізм, в тому числі дитячий алкоголізм (було наведено жахливу цифру – 40% дітей в Україні вживають алкогольні напої).

Наша держава серед перших по розвитку дитячої порнографії і є активним ринком збуту європейської продукції такого змісту. Сучасна сім’я, стверджує очільник експертної комісії, втратила здатність до духовного відродження (прослідковується збільшення видатків родини на купівлю алкоголю, тютюну – зменшуються витрати на відвідування театрів, виставок, придбання книжок).

Василь Костицький із жалем констатував, що за 20 років незалежності Україна втратила матеріальну базу для розвитку духовної культури – зменшилась кількість кінотеатрів, бібліотек, дитячих садочків. Ще однією проблемою сучасного суспільства є прояви ксенофобії, русофобії, антисемітизму, пропаганда війни тощо.

Держава визнала необхідним заборону інформації, яка містить розпалення ворожнечі, яка ображає людину за національними, релігійними, психічними ознаками, заборону продукції порнографічного характеру.

Потрібно обрати правильну модель поведінки і не скотитися до цензури, – завбачливо наголошує Костицький

Члени комісії:

Відкритим голосуванням головою комісії було обрано Віктора Балюрка, його заступниками – Володимира Андруняка-Шпілера і Михайла Чигиря, секретарем – начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Ірину Басову.

Основні завдання регіональної комісії, яка захищатиме суспільну мораль на Житомирщині:

1. Координація зусиль державних органів та громадськості регіону у сфері захисту суспільної моралі;
2. залучення громадських організацій до здійснення заходів, спрямованих на розвиток духовності та утвердження моральних засад співжиття;
3. Проведення аналізу теле-, радіо- і відеопродукції, репертуару кінотеатрів, кіно- і відеоустановок, відеозалів, продукції друкованих засобів масової інформації, а також видовищних заходів на їх відповідність вимогам законодавства у сфері захисту суспільної моралі тощо.

Обговорюючи план роботи комісії, її члени внесли ряд пропозицій. Так, ректор ЖДУ ім. І. Франка Петро Саух запропонував винести питання аналізу стану суспільної моралі в області на розгляд сесії обласної ради. Михайло Чигир вніс пропозицію щодо створення профільних секторів у складі комісії, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Юрій Градовський – щодо залучення до спільних дій правоохоронних органів.

По закінченні засідання відбувся брифінг за участю голови Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василя Костицького для засобів масової інформації. Василь Васильович наголосив на тому, що очолювана ним комісія покликана забезпечити реалізацію державної політики у сфері суспільної моралі. Вона ставить перед собою завдання не створювати цензуру, схилити ЗМІ до саморегулювання, виступає за соціальну відповідальність підприємницьких структур. Основний принцип – мої права закінчуються там, де починаються права іншої людини.

Журналістів цікавили питання, чи буде публікація у тернопільській газеті, що містить образу за національними ознаками, предметом розгляду експертної комісії; чи в силах комісії вилучити певні твори (зокрема казку про Червону Шапочку, переказану І. Андрухом) зі шкільної програми. Василь Костицький відповів, що у комісії немає відповідних важелів: необхідні документи були передані до Міністерства освіти, і на цьому повноваження комісії закінчуються.

Можливості комісії обмежені і мають рекомендаційний характер

За час свого існування членами комісії було проведено експертизу 14 тисяч одиниць продукції, видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру та продукції, що містить елементи або пропаганду культу насильства, жорстокості, порнографії.