Названо найкращий напій для здорової старості

Пийте зелений чай до глибокої старості, і вона буде у вас здоровою.

Дослідники з японського Tohoku University з’ясували, що цей напій реально допомагає пенсіонерам.

Пенсіонери, які вживають зелений чай, як показало дослідження, знаходяться в більш гарній фізичній формі, ніж їх однолітки. При цьому кава і стандартний чорний чай не дозволяють домогтися такого ж ефекту. У дослідженні взяло участь 14 000 чоловіків і жінок у віці від 65 і старше. Вчені брали до уваги такі фактори, як дієту і напої, а також рівень одержуваної медичної допомоги.

І чим більше пенсіонери налягали на зелений чай, тим більш мобільними і самодостатніми вони були. Так, ті, що вживали по п’ять чашок чаю в день, на 33% рідше ставали жертвами проявів непрацездатності, ніж ті, хто пив менше однієї чашки на добу. Від трьох до п’яти чашок знижувало ризик непрацездатності на 25%. Дані дослідження опубліковані в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Любителі зеленого чаю демонстрували кращі показники навіть з урахуванням того, що зазвичай у них були більш здорові дієти, краща освіта, менша схильність до паління, більша кількість друзів і родичів, на яких можна покластися. Втім, японські вчені не змогли встановити, чому ж зелений чай виявляється таким корисним для здоров’я людини.

Відомо, що напій містить велику кількість поліфенолів – рослинних речовин, які знижують рівень холестерину і захищають ДНК від ушкодження. У звичайному чаї або каві рівень поліфенолів значно нижчий, пише Медикфорум.