Стрибок напруги у Бердичеві знищив техніку у півсотні сімей

У Бердичеві 50 сімей лишилися без побутової техніки.

Від стрибка напруги в електромережах у людей перегоріли телевізори, холодильники, котли. В одній із квартир навіть спалахнула пожежа. Збитки становлять тисячі гривень. Причиною такого явища стала поломка на трансформаторній підстанції, від чого напруга підскочила у рази, повідомляє ТСН.

Чорні від кіптяви стіни та понівечені меблі – квартира Олени Коновалюк постраждала найбільше. Від перепадів напруги акумулятор, який жінка поставила на зарядку, загорівся, а від нього зайнялися меблі. Тепер у помешкані треба робити капітальний ремонт. “Перегоріло два телевізора, – розповідає пані Олена. – Все інше чорне. Всі інші електроприлади були вимкнуті”.

У квартирі сусіда згоріли майже всі електроприлади. “Згорів котел, холодильник, у коп’ютері системний блок і плюс ще півхати, не було електрики, – розповідає постраждалий Ігор Гуменюк. – Заміряли на фазах, то було 320 замість 220. Тут різкий скачок перенапруги був”.

Телевізори, холодильники, комп’ютери – від перепадів напруги побутова техніка погоріла у понад 50-ти оселях. Енергетики пояснюють, що біда сталася через аварію на трансформаторній підстанції. “Було оперативно усунено, – запевняє директор Бердичівського РЕМ Володимир Крилюк. – Але наслідки сталися тяжкі. На сьогодняшный день вирішено питання відшкоджування збитків”.

Тепер, щоб отримати компенсацію на ремонт зіпсованої техніки, бідкаються постраждалі, доведеться зібрати купу документів. Пан Ігор каже, вже тричі ходив до РЕМу, однак постійно не вистачає якогось папірця. “В РЕСі сказали: приносьте чеки, – розповідає Ігор Гуменюк. – Я приніс чеки, а вони вже кажуть: давай нам ліцензії тих фірм”.

Люди упевнені, що до виплат справа не дійде. З одних вимагають документи, інших посилають до суду. “РЕС робить напівміфічні обіцянки, – обурюється постраждалий Валерій Шелепа. – Сьогодні збирають квитанції про ремонт. Нікому ще гроші не виплатили”.

А енергетики звинувачують людей. Мовляв, вони користуються ситуацію і намагаються за рахунок енергетиків відремонтувати побутову техніку, яка вийшла з ладу раніше. “Вже є зафіксовані випадки, що люди дістають із підвалів і гаражів техніку і несуть на ремонт, – переконує директор Бердичівського РЕМу Володимир Крилюк. – Були квартири, в яких холодильників по дві-три штуки, і не нові, а старі, яким по двадцять-тридцять років”.

Люди звинувачення відкидають. Переконані: так енергетики захищаються, щоб не платити відшкодування узагалі. Постраждалі погрожують: якщо найближчим часом не отримають грошей, влаштують пікети.