Затримано чоловіка, який викрадене з чужих дач продавав через оголошення в газеті

Наприкінці січня працівники Житомирського РВ УМВС України в області затримали 55-річного чоловіка, який обґрунтовано підозрюється у причетності до близько півсотні крадіжок з дачних будинків на території Барашівського, Давидівського та Соколовського масивів району.

Як розповів начальник сектору карного розшуку райвідділу Віктор Курган, затримали підозрюваного безпосередньо після чергових відвідин чужого господарства із щойно поцупленими речами в руках.

Загалом за «діяльністю» цього чоловіка оперативники спостерігали упродовж певного часу, оскільки крадіжки з дач стали справжньою бідою для власників заміських будиночків. А відтак до міліції низкою стали надходити заяви потерпілих.

Оперативники, відпрацьовуючи версії щодо підозрюваних, причетних до крадіжок, перевірили величезну кількість осіб. Допоки не вдалося встановити детальні обставини, за яких учинялися злочини. Так, з’ясувалося, що частину викраденого було продано через оголошення в одному з спеціалізованих друкованих видань.

Люди купували, так звані бувші в ужитку речі, не сумніваючись, що спілкуються з їх власником. Втім тепер придбане доведеться повернути справжнім господарям. А таким чином продавалися, електро- та будівельні інструменти й устаткування, побутова аудіо- та відеотехніка, велосипеди, книги, картини, ікони – все чим можна було поживитись у дачних будинках. Одних лише телевізорів, викрадених підозрюваним, за попередніми даними слідства, 42 штуки.

Відтак, аби впевнитись у небезпідставності своїх версій, працівники міліції дочекались слушної нагоди, допоки підозрюваний у черговий раз відвідає чужі помешкання.

Загалом привітного немолодого чоловіка багато постійних мешканців дач знали візуально як місцевого жителя. Він вітався з бабусями, запитував про здоров’я й погоду та розповідав, що десь там, у дальній частині масиву у нього теж дача і деякі речі він забирає додому, тому із навантаженим велосипедом. Таким чином, часто буваючи у кооперативі, чоловік, як правило, жодних підозр не викликав. Про те, що у його господарській сумці знаходяться інструменти, за допомогою яких він залазив до чужих будиночків, певно, здогадувалися лише оперативники. Зазвичай, чоловік підбирав ключі до замка вхідних дверей або ж розбивав вікна, розпилював грати (якщо вони були) та забирався до середини помешкань.

Тож того пізнього січневого вечора, розповідає Віктор Курган, працівники міліції зустріли підозрюваного на виїзді з Барашівського дачного масиву. Тримаючи у руках велосипед із чужими речами, чоловік не втрачав впевненості і переконливо пояснював:

– Хлопці, я додому везу інструменти. Ремонт думаю роботи у квартирі, а інструменти на дачі, от і довелося їхати у морози.

Уже згодом, у райвідділі, зрозумівши, що оперативники чекали саме на нього і знають набагато більше про його поїздки, підозрюваний не став заперечувати причетності до крадіжок.

Як згодом з’ясують міліціонери, частину викраденого чоловік переховував або на інших, закинутих, дачах, або у лісі, тому й обирав чужі господарства поближче до лісового масиву, аби не далеко носити – на велосипеді, який завжди був з ним, багато не відвезеш. А коли у сховку назбирувалось достатньо цінних громіздких речей, чоловік винаймав автотранспорт та перевозив їх. Інколи повідомляв покупцям, де саме можна забрати речі, пояснюючи різними обставинами. Багато чого здавав до ломбардів та комісійних відділів магазинів. Скільки крадіжок, стільки й історій.

Втім тепер все це з’ясовує розслідування порушених за фактами крадіжок кримінальних справ. Судом відносно затриманого обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Як повідомив начальник Житомирського РВ УМВС України в області Олександр Бобков, також встановлена причетність чоловіка до розбійного нападу на жительку с. Іванівки, що стався у листопаді минулого року.

Тоді у дівчини невідомий, який разом з нею вийшов пізнього вечора із маршрутного автобусу, забрав мобільний телефон та особисті прикраси із срібла. Затриманий і раніше притягувався до кримінальної відповідальності, тепер йому цілком обґрунтовано може загрожувати позбавлення волі на термін від 3 до 6 років, інформує Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області.

Окрім того, Олександр Михайлович, наголосив, що у деяких будинках чоловік побував по-декілька разів, допоки господарі дізнавалися про крадіжки з них. Такий стан пов’язаний з відсутністю будь-яких охоронних засобів або ж відповідних служб на території дачних масивів. Тому працівники міліції вкотре застерігають, дбайте про збереження власного майна. Сьогодні і технічні, і практичні засоби дозволяють зробити це своєчасно та надійно.