Чорнобильську зону планують забудувати санаторіями і базами відпочинку

Планується, що контролювати і видавати дозволи на будівництво таких об’єктів буде МНС.

Народні депутати хочуть дозволити будівництво промислових підприємств, санаторіїв і баз відпочинку у зоні відчуження ЧАЕС. Відповідний законопроект пройшов перше читання.

“Мета документа — пожвавити цю місцевість. Окрім того з’являться нові робочі місця. Контролювати і видавати дозволи на будівництво таких об’єктів у зоні відчуження буде МНС”, — повідомив автор законопроекту, народний депутат Микола Шершун.

Однак багато хто впевнений, що перед початком будівництва всю територію необхідно ретельно обстежити. “Процес зведення санаторіїв і баз відпочинку потрібно чітко прописати. Є території абсолютно чисті. Але існують і такі, де радіація зашкалює”, — зазначив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша.

Нагадаємо, 19 квітня 2011 року у Києві відбулася Донорська конференція зі збору коштів на будівництво об’єкту “Укриття”. Країни-учасниці конференції виділили Україні 550 млн. євро на чорнобильські проекти.

Протягом 25 років Україна витратила на подолання наслідків аварії на ЧАЕС більше 12 млрд доларів, пише тсн.

____________________________________________________________________________

Рік тому Репортер Житомира відвідав зону відчуження. Ще тоді нам впало в око те, що дуже багато грошей вкладається в місце, яке, за логікою має бути безлюдним. Ну навіщо, скажіть мені, в радіоактивно-забруднену зону вкладати мільйони гривень в дороги, благоустрій. Невже для того, щоб заселити туди простих людей, виборців, жителів тих місць, з яких їх було виселено 26 років тому?

Те, що у нашій країні все робиться для людей – не вірять вже й ті, хто ще вірить в існування Діда Мороза. А ось те, що держава працює на покращення життя одного відсотку жителів України, так у цьому й сумніву немає.

Взяти ту ж саму зону відчуження. Чому вже багато років не переглядають зонування територій і не дозволяють людям поселятися там? Чиновники самі ж підтверджують, що є території абсолютно чисті. Очевидно, тому що дуже цікаво було б зробити там велетенську резервацію для “сильних України цієї”, набудувати котеджів та роздерибанити землю, яка знаходиться в прекрасному природньому заповіднику.

Мільярди вкладаються у “національні” проекти, а працівникам зони відчуження затримують копієчну зарплату. Це нормально? Читайте тут: Чорнобиль і зона відчудження 25 років тому власними очима (Частина перша: Чорнобиль)