Доньку молодої житомирської поетеси медики “долікували” до алергії

Житомирянка Марія Хімич ділиться проблемами зі здоров’ям, які спіткали її дитину. Марія хоче, щоб про цей випадок дізналося якомога більше людей, і щоб молоді мами не повторювати її помилок:

“У моєї доньки не було алергії на жодний продукт до року і трьох місяців, – розповідає Репортерові Марія. – Мені це лестило, адже чимало молодих мамць скаржаться на діатез у малят, що виникає від різних харчових продуктів: жовтка яйця, риби, червонобоких яблук… Але дякуючи нашим педіатрам і сучасній розвинутій фармакології червоні щічки з полущеною шкірою в моєї доньки – це норма.

Проте зовнішні ознаки діатезу – це вершина айсберга, адже алергія діє руйнівно на весь дитячий організм! Усе почалося з того, що педіатр з нашої сільської амбулаторії назначила для моєї доньки «Орасепт» – спрей, аби полегшити біль у горлі (хоч він і призначений для дітей з двох років). У складі препарату – барвник червоний Е-129 (його повна назва звучить як фарбник червоний чаруючий – гарно, егеж?).

Інформація про нього суперечлива – з одного боку йому приписували здатність викликати ракові пухлини, з іншого – ці звинувачення ніби-то були зняті… Так це чи ні – в дев’яти країнах Європи цей барвник заборонений, як і в ряді інших держав світу.

Я спочатку не звертала увагу на почервонілі щічки дитини. А дарма. Через деякий час донька потрапила на стаціонар дитячого відділення районної лікарні з діагнозом «ларинготрахеобронхіт». Окрім сильнодіючих антибіотиків, якій їй кололи (це звичайна практика цього відділення), виписали кілька сиропів. Це – «Ереспал» (від запалення у дихальних шляхах) та «Аскорил» (ліки з бронхолітичною і відхаркуючою дією).

Перший препарат дійсно можна призначати дітям-грудничкам, а ось другий – лише дітям старше трьох років. Коли я запитала нашого лікаря Б. Д., чи все-таки можна моїй доньці віком 1,3 року приймати «Аскорил», він відповів, щоб я не хвилювалася, просто сиропу давати у вдвічі меншій дозі(!).

У складі обох сиропів – барвники і смакові добавки, ніби-то для того, щоб дитина їх охоче пила. Насправді ж на смак ці сиропи (спробувала для інтересу) дуже гидкі, донька відмовлялася їх пити і я змушена була заливати ці препарати їй до рота силоміць.

Мені цікаво: ну нехай я, затуркана сільська жінка, не можу розпізнати діатез, але де ж були очі лікаря Б. Д., він же щодня, доки ми лежали на стаціонарі, оглядав мою доньку! Невже він гадав, що паленіючі щічки – ознака здоров’я?

В інструкції до «Ереспалу» згадується, що в його складі є барвник сансет жовтий S (Е-110), тому існує ризик розвитку алергічних реакцій. Е-110 також відноситься до небезпечних харчових добавок і заборонений в багатьох країнах. Зокрема, він викликає в дітей алергічні реакції, закладеність у носі, нежить, нудоту, біль у животі і гіперактивність.

Крім того, «Ереспал» містить метилпарагидроксибензоат (Е-218) і пропилпарагидроксибензоат (Е-216). Е-218 – консервант, який загалом вважається нешкідливим, проте світові токсикологи дискутують, чи може він викликати алергічні реакції і рак молочної залози. Деякі країни заборонили його використання в харчовій промисловості. І найцікавіше – Е-218… не входить у список добавок, дозволених в Україні!

Е-216 – теж консервант. Досі вивчають, чи дійсно він може викликати алергію, ракові пухлини і безпліддя. Цей консервант заборонений в ряді країн, у тому числі й в Україні, як такий, що не пройшов необхідні дослідження.

В «Аскорилі» теж знаходиться Е-110, в інструкції є попередження, що може виникнути чутливість до компонентів препарату. Також він містить пропиленгликоль (Е-1520), дозволений в багатьох державах, так як даних про шкоду від нього не зареєстровано, як і не підтверджено, що він безпечний.

Виписуючи доньку з лікарні, Б. Д., продовжуючи не помічати в неї діатезу, на прощання виписав вітаміни «Піковіт» у сиропі (для дітей старше одного року). Після їх вживання (заливання у горлянку силоміць) до мене нарешті дійшло, що з моєю дитиною щось не те – її щічки після «вітамінок» просто палали яскраво-червоним!

В інструкції до «Піковіту» згадується, що можливі алергічні реакції. Воно й не дивно – в його складі є вже згадуваний Е-129. А ще – такий собі полісорбат-80, хімічний компонент, який в медицині використовується в якості наповнювача чи емульгатора. Німецькі вчені його визнали… токсичним, він викликав гормональні зміни у піддослідних тварин.

Слід згадати й про натрій бензоат – харчову добавку, що знаходиться у складі «Піковіту» і «Аскорилу». В європейських країнах активно обговорюють негативний вплив комбінації натрію бензоата і штучних барвників на поведінку та інтелект дітей і рекомендують поступово вивести барвники Е-110, Е-104, Е-122, Е-129, Е-102, Е-124 із вживання.

Нині я лікую доньку протиалергічними препаратами, які, як і вищеперераховані, коштують ой як не дешево. Але це нікого не хвилює, правда?”