Грейпфрут: користь і шкода

Грейпфрут, незважаючи на свій специфічний смак, славиться величезною популярністю серед любителів цитрусових.

І це аж ніяк не випадково. Саме грейпфрут є лідером за вмістом вітамінів, корисних кислот і мікроелементів. Всього один грейпфрут містить добову дозу вітаміну С, ось чому любителі грейпфрутів так легко переносять холод і не хворіють на грип.

Вміщені в грейпфруті масла допомагають впоратися з різними запальними захворюваннями шкіри. Крім того, грейпфрут здатний надати шкірі обличчя здоровий вигляд. Косметологами розроблені спеціальні маски для шкіри обличчя і тіла з додаванням соку грейпфрута. Регулярне застосування таких масок дозволить шкірі виглядати доглянутою в будь-який час року. Постійне вживання грейпфрута допомагає зробити волосся сильнішим, надати їм шовковистості і здорового блиску.

Але, мабуть, сама основна корисна властивість цього фрукта полягає в його унікальній здатності спалювати зайві калорії. Дівчатам, що мріють про стрункість, досить з’їдати хоча б кілька часточок цього чудового фрукта незадовго після прийому їжі.

Він активно використовується для виведення зайвої рідини з організму, чим і обумовлюється стрімке схуднення при тривалому вживанні цього фрукта. Грейпфрут слід включати в щоденний раціон людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Сік грейпфрута допомагає поліпшити травлення, покращує апетит. Грейпфрут незамінний при бажанні очистити організм від шлаків, канцерогенів. Крім перерахованого вище, грейпфрут дозволяє значно знизити рівень інсуліну і холестерину в крові людини. Таким чином, вживання грейпфрута – це відмінна профілактика цукрового діабету.

Неоціненною є допомога грейпфрута в боротьбі з такою серйозною недугою, як безсоння. Грейпфрут благотворно впливає на нервову систему, допомагає відновити емоційну рівновагу. Ось чому цей фрукт рекомендують людям з підвищеними психічними і фізичними навантаженнями. Також величезну роль грає даний фрукт в лікуванні депресії, апатії, пригніченого психічного стану. Грейпфрут дивним чином поліпшує настрій, повертає інтерес до життя, підвищує тонус усього організму. При неможливості вживання грейпфрута в їжу, нерідко застосовують сеанси ароматерапії з використанням ефірних масел грейпфрута.

Але, незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості грейпфрута, він характеризується і негативними впливами на організм людини. Найнебезпечнішим з них є те, що грейпфрут через кислоти, що містяться в ньому, руйнує зуби, провокуючи карієс. Мінімізувати даний деструктивний вплив можливо тільки при полосканні зубів кожного разу після вживання грейпфрута в їжу.

Грейпфрут небезпечний тим, що абсолютно несумісний з багатьма лікарськими засобами, тому після прийому ліків протягом тривалого часу варто уникати вживання грейпфрута. При взаємодії соку грейпфрута з деякими видами ліків можливі серйозні наслідки, що загрожують життю людини.

Грейпфрут варто уникати при загостренні шлунково-кишкових захворювань. Також не варто їсти цей фрукт людям з підвищеною кислотністю шлунка. Особливо небезпечно випивати грейпфрутовий сік натщесерце, адже це може згубно вплинути на слизову шлунка і кишечника. Сік грейпфрута у таких людей здатний викликати сильні болі в шлунку, що обумовлено запаленням слизової шлунка і кишечника.

Таким чином, грейпфрут володіє як корисними, так і шкідливими властивостями. Але раціональне і обережне вживання цього фрукта допоможе зберегти здоров’я і смак до життя.

Джерело: tvgid.ua