Краса Житомирщини: “Ліс над Случчю” (фоторепортаж)

Житомирщина дуже красива. Велика область, яка має найбільшу площу лісових насаджень в Україні.

Що можна побачити у тому лісі, – подумає дехто. Що там цікавого? Який може бути інформаційний привід їхати у ліс фотографувати природу? Виявляється, інформаційних приводів у лісі – безліч. Найактуальніші у цю пору – квітіння занесеного у Червону книгу підсніжника білосніжного, проліски та весняну посадку дерев.

Підсніжники у нас безжально винищують заради кохання. І хоча всі знають, що їх рвати не можна, бо ці, ні у чому невинні квіти, на межі повного зникнення. В період березневих свят їх можна придбати на ринках та трасах.

Але є на Житомирщині декілька місць де підсніжник білосніжний росте у великій кількості і його охороняє держава. В одному з таких місць побував Репортер Житомира, житомирське обласне телебачення, газети “Експрес”, “Лесин Край” та “Новоград-Волинські новини”. Організувала цю чудову зутріч з червонокрижними підсніжниками прес-служба обласного управління лісового і мисливського господарства.

Лісовий заказник місцевого значення “Ліс над Случчю”. Новоград-Волинський район, неподалік смт. Городниця

Розташований на території ДП “Городницьке ЛГ”

Місцина віддалена від населених пунктів, тут в основному ходять лісники та рибалки, які з’їжджаються на Случ. На території 28 гектарів розташований мозаїчний комплекс цінних деревостанів 60 річного віку – на кам’янистих схилах ростуть дуби, граби, осики і берези. А вкриває землю – прекрасний килим рідкісних рослин, занесених до “Червоної книги України”. Підсніжник білий, гвіздівка звичайна, лілія лісова, любка дволиста, скополія карніолійська, коручка морозниковидна – ці рослини тут ростуть і ними можна тільки любуватися.

Прекрасна місцина. Її охороняють лісники городницького лісового господарства

Житомирщина прекрасна своєю природою. Варто тільки захотіти побачити її – вона розкриє перед вами дививижний світ краси, у якому знайдеться місце кожному.

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Городницьке лісництво. Адміністративний корпус

В’їжджаємо в ліс

Весна на Поліссі

Веселі струмки створюють приємний фон

Ось такі пейзажі у лісах Городниці

Пороги на Случі

Цей симпатичний струмочок впадає в Случ

Підсніжник білосніжний. Вкрита земля ним

Фотографувати було що

Від річки Случ заказник відділяє смуга поки ще сухої трави

Гранітний пояс йде на Рівненщину

З горбів видно річку

Річка

Щоб показати читачам Репортер Житомира ці квіти, варто було туди поїхати

Інтерв’ю з лісничим перебив весняний спів птахів

Потім журналісти садили ліс

Лісники кажуть, що садити ліс їм не набридає. Весняна пора посадки – всього 3 тижні. Треба встигнути зробити цю важливу роботу

Журналісти садили сосни та модрини. В найближчому майбутньому – чергові посадки журналіських лісів, доглядання вже посажених дерев

Сергій Фещенко