Митниця доводить цифрами, що вона працює

– Ні про яке зупинення зовнішньоекономічної діяльності мова іти не може. Митниця працює стабільно. І ми це доводимо з цифрами в руках, – каже директор Департаменту митного контролю та оформлення Держмитслужби Сергій Сьомка.

Коли ми говоримо про динаміку здійснення зовнішньо-економічної діяльності, висновки ми робимо виключно на підставі статистичних показників, які є об’єктивними, виключають суб’єктивні оцінки. І дають змогу реально побачити, як здійснюється ЗЕД, у тому числі і щодо інтенсивності роботи митних органів.

Як приклад – ввезення товарів оподатковуваного імпорту (ми знаємо, що є товари, які не оподатковуються за українським законодавством. Наприклад ліки, газ, енергозберігаюче обладнання). В порівнянні з березнем 2011 року за неповний березень 2012 загальний тоннаж оподаткованого імпорту збільшився на 3 відсотки. І це при тому, що в нас залишилося фактично ще три повних дні роботи. Тобто теза про те, що в нас припинився рух імпортних товарів, абсолютно не підтверджується цифрами.

Наступний показник – кількість оформлених вантажних митних декларацій, які оформлюються на всі імпортовані товари. Кількість таких декларацій у березні 2011 порівняно з березнем 2012 є фактично ідентичними – і це при тому, що місяць іще не закінчився. А з врахуванням робочих днів, що ще залишилися, ми будемо мати додаткове зростання кількості оформлених ВМД.

Щодо кількості суб’єктів, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. В порівнянні з березнем 2011 їхня кількість збільшилася на 4 відсотки. І це не просто статистична кількість – ми говоримо про працюючих суб’єктів ЗЕД. Тобто тих, хто протягом місяця здійснював зовнішньо-економічні операції. Виходить, говоримо про зупинення процесу оформлення, а кількість суб’єктів та кількість партій товарів, обсягів імпорту збільшується?! Погодьтеся, це нісенітниця. І зростають не просто обсяги імпорту, який зайшов на територію України, а імпорту, що вже оформлений та випущений у вільне використання.

За неповний поточний місяць надходження до держбюджету за березень порівняно з минулим роком зросли майже на 12 відсотків – на 1 мільярд гривень. Це відбулося як за рахунок зростання обсягів імпорту товарів, так і завдяки аналітичній роботі, а також деякій зміні структури імпорту. Приміром, в березні цього року зросло ввезення агрохімічної продукції. І це зрозуміло напередодні посівних робіт.

Тобто ні про яке зупинення зовнішньоекономічної діяльності мова іти не може.

Більше того, про поширювану інформацію щодо начебто коригування чи завищення митної вартості. До відома: обсяг імпортних товарів, оформлених за ціною контракту протягом всіх трьох місяців поточного року залишається практично незмінним – на рівні 85 відсотків. Та 15 відсотків за іншими методами визначення митної вартості. І це статистичний цифровий аналіз.

Прес-служба Держмитслужби України

____________________________________________________________________________

Нагадаємо, Комітет підприємців Львівщини оприлюднив відкритого листа Президенту України, Прем’єр-міністру України, Голові Держмитслужби України щодо ситуації на українській митниці а саме того, що митну вартість збільшують на 100%.

“Влада нашої країни в черговий раз демонструє, яким способом задовольнятиме власні популістські, не підкріплені реальним економічним розвитком обіцянки: закривання шлагбаумів і підняття тарифів – єдиний метод, який опанували новоявлені реформатори. Якщо до цього додати апетити адміністраторів шлагбауму, які ніколи не зникали – тиск на бізнес переростає будь-які мислимі межі.

Вже два тижні митну систему держави лихоманить. Повністю ігноруються правила СОТ і Кіотської конвенції: розмитнення вантажів як і сума митних платежів вирішується кожен раз в ручному режимі. Чого лише варта ідея визначати митну вартість, виходячи із загальної маси товару. В результаті вся система міжнародних ділових контактів постачальників необхідної Україні сировини та готової продукції, принесена в жертву короткочасній політичній вигоді «реформаторів», для яких передвиборчі гасла про поліпшення інвестиційного клімату та спрощення державного регулювання економіки забуті як поганий сон.

Тимчасовий ілюзорний ріст платежів в бюджет на задоволення політичних амбіцій та зрослих апетитів чиновників досить швидко обернеться різким падінням товарообороту і, відповідно, фінансових потоків.

Не потрібно утримувати цілу армію аналітиків та псевдо реформаторів, щоб зрозуміти, що влада не лише з’їдає ресурси економіки, але також запускає свою руку в кишеню кожного українця, оскільки бізнес змушений буде підняти ціни на товари, які пройдуть «сім кіл митного пекла». Окрім того нас чекає різке зменшення якісної продукції на ринку, оскільки ціна на якісний товар знову зросте.

Як особливий цинізм розцінюємо спроби окремих керівників фіскальних органів протиставити між собою фінансово незалежних від бюджету малих та середніх підприємців, і соціально незахищені верстви населення, пенсіонерів та бюджетників.

Не нищенням національного бізнесу, а спрощенням умов його ведення і, як наслідок, економічним розвитком вдасться поліпшити забезпечення соціально незахищених верств населення. Ми впевнені, що ці максими є зрозумілими навіть сьогоднішнім керівникам держави, але бажання будь-що отримати політичні дивіденди перед черговими виборами при бездарному керуванні економікою є «завданням номер один».

Ми закликаємо керівників держави негайно втрутитись та змінити ситуацію, яка склалась на митних постах української митниці, відкликавши усні вказівки про негайне збільшення «в рази» митних платежів, розблокувавши таким чином «штучні» перешкоди для роботи підприємців всієї України.

Сподіваємося, що ваш вибір між економічною розвитком і бажанням будь-що довести свою політичну значимість не остаточний”.

Громадська організація Комітет Підприємців Львівщини

____________________________________________________________________________

На що скаржаться підприємці:

Товар, який минулого тижня гуртовим імпортером розмитнювався за однією ціною, зараз на вимогу митників може бути розмитнений лише за подвійною митною вартістю, – кажуть вони. – В результаті це призведе до подорожчання вартості товарів для кінцевого споживача орієнтовно на 8-25%.

Наші клієнти – імпортери, переважно із західного регіону України. Хоча по мережі ділових контактів їм відомо про аналогічну ситуацію у всіх регіонах країни.

Вони зіткнулися із тиском митних органів на бізнес. Насамперед, це відбувається шляхом збільшення митної вартості на 30-100% практично на всі групи товарів. Найбільшим виявилося збільшення митної вартості продуктів харчування та будівельних матеріалів.

Прямі контракти між імпортером та виробником не беруться до уваги. Додаткові документи, які на прохання імпортера надаються його контрагентом (калькуляції і т.п.), на рішення митних органів не впливають.

Товар, який минулого тижня гуртовим імпортером розмитнювався за однією ціною, зараз на вимогу митників може бути розмитнений лише за подвійною митною вартістю. В результаті це призведе до подорожчання вартості товарів для кінцевого споживача орієнтовно на 8-25%.

Вказане доповнюється тим, що Єдина електронна система базової вартості (від якої нараховують митні платежі) працює в спотвореному режимі. Визначальним критерієм визначено вагу. Уявіть, визначати ціну на високотехнологічний товар на вагу!!!

Сам факт в’їзду на територію митних постів, а не зберігання товару – вже платний. Це суперечить декларуванню про відсутність інших платежів і зборів, хоча формально тут платежі отримують приватні структури, а не бюджет.