Ось такий “красень-будинок” сьогодні здали у Житомирі в експлуатацію, або чим сайт житомирської облдержадміністрації відрізняється від паркану

05 березня. Понеділок. Введення в експлуатацію в рамках державної програми «Доступне житло» 9-поверхового будинку в Житомирі, забудовниками яких є АТ ХК «Київміськбуд». (Поч о 12.00, проїзд Івана Богуна, 5, м.Житомир). Акредитація ЗМІ за тел 0933129392 до 09.30 05.03.12).

Таку інформацію оприлюднили зранку у розділі “анонси подій” на сайті житомирської ОДА. Чим не позитивний інформаційний привід – здають в експлуатацію житлову новобудову! Журналісти примчались на захід і вже налаштували себе на фотографування процесу перерізання святкових стрічок. Замість пафосу і красеня будинка преса побачила ось це:

Одразу ж виникло питання: невже цей будинок справді здали в експлуатацію??? Він же недобудований… А якщо так, то куди запросили пресу, питається?

Як нам вдалося дізнатися з цієї цікавої таблички, замовником будівництва є ХК “Київміськбуд”, роботи виконує ЗАТ “Міськрембут”. І найцікавіше: закінчення робіт – 2011 рік.

На дворі вже три місяці як 12-й. Журналісти оточили заступника міського голови Миколу Боровця, якому не звикати віддуватися за усіх. За словами Боровця, представники органів місцевого самоврядування були спантеличені, коли дізналися про те, що підрядники, скориставшись окремими нормами порядку здачі об’єктів такої категорії, проштовхнули через держбудінспекцію рішення про здачу незавершеного житлового комплексу в експлуатацію. З місцевими радами це рішення не узгоджувалося.

Будівельники поспіхом добудовують те, що на паперах готове до заселення людей

– З метою дерегуляції в державі спростили систему здачі будівельних об’єктів. Зменшувати регуряторний вплив у деяких сферах треба, але не у цій, – каже Боровець. – Сьогодні здається декларація в держбудінспекцію і на цьому все. Будинок приймається. Але ж ми побачили, до чого це приводить. Зараз на рівні держави вносяться зміни до порядку прийняття будівельних об’єктів у сторону посилення контролю та відповідальності. Очевидно, підрядники знаючи цей момент поспішили ввести новобудову в експлуатацію за спрощеною процедурою.”

Репортер Житомира підійшов до заступника президента компанії “Київміськбуд” Василя Козачука з проханням пояснити, яким чином здали в експлуатацію недобудований будинок? Відповідь була такою: “Давайте не будемо забирати хліб у президента “Київміськбуду”. Всі питання до нього, тільки він уповноважений давати відповіді на такі питання”.

Нам повідомили, що президент “Київміськбуду” Михайло Голиця через годину-півтори має прибути в Житомир і що нібито він у дорозі. Але потім стало відомо, що очільник будівельної компанії з Києва ще не виїхав. Чекати його журналісти не стали, а далі допитувалися у будівельників та представників замовника та забудовника: чому так сталося?

Відповідь була у формі запитання. А що ви, журналісти, тут робите? Хто вас сюди покликав? На якому паркані написано, що сьогодні відкривають будинок? У нас робоча нарада!

Преса відповіла, що повідомлення про захід оприлюднено на сайті облдержадміністрації. Тоді один з керівників будівництва весело сказав: “А чим сайт облдержадміністрацій відрізняється від паркану?”. Після такої заяви далі можна вже було не розпитувати.

Сергій Фещенко