Плату за комуналку хочуть прив’язати до доходів

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства виступає за встановлення диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги в залежності від розміру доходу.

Про це в ході круглого столу в прес-центрі «Українських новин» повідомила начальник управління економіки та тарифної політики Мінрегіонбуду Світлана Старцева.

«Розмір тарифу повинен коливатися в контексті доходів населення. Наприклад, населення із середнім розміром доходу повинно платити за дані послуги згідно своїх доходів», – повідомила вона.

Зокрема, для соціально незахищеного населення повинен бути розроблений механізм субсидування та надання пільг при оплаті даних тарифів, а населення з високим рівнем доходу – має платити за житлокомунпослуги за їх використання в повному обсязі.

За словами Старцева, тарифна політика не повинна виходити за межі загальної макроекономічної ситуації.

«Якщо темпи інфляції становлять близько 10%, то і в структурі доходів населення витрати на утримання житла та отримання комунальних послуг не повинні перевищувати 15%», – додала вона.

Старцева також додала, що механізми застосування тарифів повинні бути стимулюючими, що сприятиме оптимальному покриттю витрат на утримання будинків і оплату комунальних послуг.

Нагадаємо, Верховна Рада не підтримала в першому читанні законопроект про введення мораторію на нарахування і стягнення пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.