Робочий день повинен починатися в 7 ранку – вчені

Україна повинна переходити на літній час, а також ввести регіональні графіки роботи.

Про це на прес-конференції заявив керівник Державної комісії єдиного часу і еталонних частот, директор головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Ярослав Яцків, повідомляє nbnews.

«Я вважаю, що ми повинні жити по другому часовому поясу, що ми повинні мати регіональні графіки роботи. І ми повинні з Європою переходити на літній час, що відбудеться в 3:00 ранку в неділю», – сказав Ярослав Яцків.

Вчений підкреслив, що раніше літній час встановлювалося для енергозбереження, але зараз цього не відбувається. Люди, на думку академіка, хочуть працювати в світлий час доби.

Яцків також підкреслив, що на роботу українцям необхідно ходити, як прийнято в Європі, в 7-8 годин ранку. Він обгрунтував це тим, що Україна перебуває у другому часовому поясі і лише невелика територія Закарпаття знаходиться в першому, а луганська територія в третьому часовому поясі.

Він запропонував скористатися прикладом наказу Леоніда Кучми від 1995 року по 1999 рік про регіональні графіки роботи. Там йшлося про те, що кияни повинні приходити на роботу на 8:00, жителі Східної України на 7:00 – 7:30, Західної – на 8:30 – 9:00 ранку.

«Зараз або ми живемо за київським часом і вводимо регіональні графіки роботи в Україні і тоді працюємо ефективно, або йдемо на самообман, приплюсовуючи до київського часу 1:00, і продовжуємо ходити на роботу на 9 ранку», – додав професор.

Нагадаємо, 25 березня в 3:00 за київським часом в Україні вводиться літній час. Годинникові стрілки переводяться на годину вперед.