Три фракції міської ради оголосили спільну заяву щодо захисту землі фруктового саду

Сьогодні 4 політичні сили, які представляють опозицію у міськраді вийшли до журналістів зі спільною заявою.

“Громадянська позиція”, “Батьківщина”, “Фронт Змін” та “Свобода” усвідомлюючи інтереси житомирян, які їх обрали, відтепер виступають у міськраді з такою позицією:

1. Земля фруктового саду по вулиці Корольова, 39 має залишитися у власності громади Житомира, а значить має належати кожному житомирянину, як представнику цієї громади;

2. Територія має залишатися зеленою зоною і в найближчому майбутньому має бути облаштована з урахуванням умов для відпочинку батьків з дітьми, людей поважного віку;

3. В бюджеті міста 2013-2015 років мають бути передбачені кошти для благоустрою цієї території як зони відпочинку для громади міста. Розрахунки мають здійснюватися публічно.

Ця позиція відображає реальні думки житомирян та відкрито представляється у міській раді депутатами, що приєдналися до цієї заяви, – сказано у оприлюдненій позиції трьох фракцій міськради та представника “Громадянської позиції” депутата міськради Олександра Величка.

Олександр Величко, “Громадянська позиція”: “Житомиряни мають право голосу. Подальша доля цієї землі – у їх руках. Житомиряни чітко сказали під час опитувань у ЗМІ, що хочуть бачити у цьому місці паркову зону. Яке право має нинішня влада одноосібно вирішувати долю цієї ділянки, не спитавши думки людей?”

Олександр Радько, “Батьківщина”: “Показую вам заяву фракції “Батьківщина”. Ще з початку спроб влади продати цю землю під будівництво торгівельного об’єкту ми виступали проти цього. І який результат? Губернатор пригрозив занести нас усіх у “чорний список” і порозвішувати по стовбах.

Ми наголошуємо на тому, що там можна зробити чудову паркову зону, щоб люди могли відпочивати та набиратися сил. Сьогодні ми бачимо об’єднання опозиційних сил навколо інтересів місцевої громади. Я погоджуюсь що треба приводити інвестора та створювати нові робочі місця, але це має робитися цивілізованим шляхом.”

Володимир Михалець, “Фронт Змін”: “”Фронт Змін” майже за рік як постала ця ситуація, не змінив своєї позиції щодо цього питання. Ми вважаємо, що майбутнє цих 5-ти гектарів землі мають вирішувати мешканці Житомира, а не одноосібно губернатор з міським головою.

Ми і сьогодні пропонуємо громадським організація долучитися до випрацювання концепції подальшого використання цієї землі. Що там має бути? Варіантів багато. Треба обрати той, який буде найефективнішим. Чому б наприклад, разом з Агроуніверситетом не розробити проект парку відпочинку? Спеціалістам була б робота і користь для громади очевидна. Але ще раз наголошую – тільки житомиряни мають право вирішувати подальшу долю цієї земельної ділянки.”

Сергій Оніщук, ВО “Свобода”: “Соціальної необхідності будувати там гірпермаркет немає. Верхня Польова і Промавтоматика – найбільший житловий район міста. Там повинна бути зелена зона! На Корбутівці є ліси, на Богунії і Крошні теж є зелені ділянки. А на Польовій? Якщо закатати у асфальт той фруктовий сад, людям нічого не залишиться! Треба розуміти навантаження, яке ляже на комунальну і транспортну сфери Житомира, якщо там відбудеться комерційна забудова. Постраждає екологія, виникнуть затори за дорогах. Жителі сусідніх багатоповерхівок втратять спокій. Невже у Житомирі іншого місця для чергового гіпермаркету немає?”

Завтра сесія міськради. Питання по аукціону на неї не виноситься. Спікери кажуть, що виголошена заява і прес-конференція не підганялася під сесію. Відповідно і оголошувати її завтра не будуть.

Відомо, що у міськраді є ще й партія Віталія Кличка “УДАР”, яка теж себе позиціонує як опозиційна політсила. Є й “Рідне місто”, яке ніби поза політикою. Ні одні ні інші до спільної заяви не долучилися. За словами Величка, який є одним з ініціаторів об’єднання опозиції навколо питання збереження зеленої зони за адресою Корольова, 39, “УДАР” аргументував відмову приєднатися до заяви тим, що “питання не на часі”, а “Рідне місто” не долучилось до об’єднавчих закликів. Але депутати і фракції, що підписалися, сподіваються що колеги долучаться до спільних дій.

Ініціативи є. Паркова зона, інші варіанти. Де брати гроші на реалізацію цих задумів, цікавило журналістів. Депутати кажуть, що гроші є. Влада їх “висвічує”. Виявляється кошторис зведення пам’ятника радянському функціонерові Кременецькому сягає більше мільйона гривень. “Чи заслужила перед земляками, які зводили кінці з кінцями, людина, яка добре харчувалася, мала пристойне забезпечення і кабінет таких фінансових витрат на вшанування його заслуг? Чи не доцільно було б ці гроші направити на благоустрій паркової зони на території, яку хочуть віддати під будівництво гіпермаркету?”, – запитує Олександр Радько.

Житомиряни, які мають пропозиції щодо облаштування території фруктового саду можуть звертатися безпосередньо до своїх депутатів, або ж у партійні офіси політичних партій, які представлені у міській раді

Сергій Фещенко