У Житомирі за комунальні послуги з ЖЕКом розплачуються вторсировиною (відео)

Грошей за макулатуру та пляшки на цьому пункті не дають. Розраховуються з людьми довідками. Мешканці потім подають їх у ЖЕКи і так погашають заборгованість за комунальні послуги.

До незвичного способу розрахунку за квартплату комунальників змусили величезні борги городян. ЖЕКу № 4, який наважився на експеримент, люди завинили 700 тисяч гривень. Вивчивши житлове законодавство, працівники контори впевнились: їхня вигадка легальна. Приймальний пункт вторсировини може приймати макулатуру, а за неї видавати лише довідку для квартплати.

Непотрібний папір і склотару жителі мікрорайону зносять сюди практично цілодобово.

Антоніна Митковська уже втретє приходить до пункту. Здає переважно старі книжки, рекламні агітки та пластикові пляшки. Жінка запевняє: такий обмін їй вигідний. За макулатуру вона може оплатити квитанцію, а це 68 гривень.

Середня квартирна плата в Житомирі 100 гривень. Здаючи макулатуру й пляшки, можна покрити щонайменше половину суми. У міській адміністрації коментувати експеримент ЖЕКу не поспішають. Чиновники мають зважити всі «за» і «проти» пілотного проекту, перш ніж запровадити його в усьому місті.

Комунальники ж тішаться, що вигадка вдалася. І планують невдовзі відкрити ще кілька пунктів – там уже старими паперами й склотарою можна буде розрахуватися за використаний газ і воду.

«ФАКТИ», ICTV