Українські нардепи придумали панацею від всіх хвороб (законопроект)

Розумовий розвиток українців будуть підвищувати на законодавчому рівні – нардепи хочуть зобов’язати наші заклади громадського харчування використовувати тільки йодовану сіль.

Тобто їжу у всіх кафе, ресторанах, їдальнях в дитячих садах, школах і т.п. будуть приправляти тільки сіллю з йодом. Відповідний законопроект уже поданий до Верховної Ради, пише “Сьогодні”. Як вважають його автори, він допоможе оздоровити народ, також нардепи сподіваються, що це заощадить $36,5 млн, які Україна щороку втрачає через зниження продуктивності праці хворючого населення.

На думку медиків, у нас в країні катастрофічна ситуація з нестачею йоду. «Це стосується всіх регіонів. Навіть в приморських областях – йододефіцит, – говорить заввідділом профілактики ендокринних захворювань Українського центру ендокринної хірургії Володимир Паньків. – А особливо від нього страждають на заході і півночі країни. Організм людини потребує щодня в 150 микрограммах (мкг) йоду, вагітним жінкам взагалі потрібно 250. У нас же звичайна денна доза – всього 50-60 мкг. Адже нестача йоду загрожує низьким розумовим розвитком, проблемами з пам’яттю, раком молочної залози, депресіями, стомлюваністю і ін.»

Ендокринолог наводить приклад з Узбекистаном, де подібний закон прийняли в 2007 році: «Всього за три роки в Узбекистані кількість захворювань щитовидки знизилася вполовину. А у нас брак йоду привела до того, що IQ наших дітей на 10% нижчий за їх однолітків з тих країн, де є закон про йодовану сіль».

Але є й інша думка. Завлабораторією спеціальних харчових продуктів Інституту гігієни та медичної екології Віталій Корзун вважає, що передозування йодом загрожує передчасним старінням і навіть інвалідністю. Паньків заперечує: «Передозування йодом з їжі неможлива – організм бере, скільки йому потрібно, зайве виводить».

Можуть перешкодити. Один з авторів проекту Ірина Горіна (ПР) говорить, що Україна і Росія – єдині країни в Європі і на пострадянському просторі, які не ввели подібну практику: «Ми вже шість років намагаємося провести цей закон. Але лобісти компаній, які виробляють йодовані добавки, всіляко перешкоджають його прийняттю. Боюся, і на цей раз будуть намагатися заважати».

Хоча в одній з таких компаній, які забезпечують населення йодовмісними препаратами, нас запевнили, що вони лише «за» обов’язкове використання лікувальної солі та оздоровлення людей. «Ми в жодному разі не опинимося у збитках. Є люди, яким не можна вживати сіль. Тому наші препарати все одно будуть затребувані, – пояснює засновник такої компанії Олександр Корінов. – Ми також забезпечуємо українські компанії, що виробляють кухонну сіль, речовиною для збагачення йодом сіль. Так що подібний закон нам вигідний».