Зелений чай: користь і шкода

Кілька секретів зеленого чаю, користь і шкода зеленого чаю.

Дар богів, напій імператорів – саме так прийнято іменувати зелений чай, відносно недавно, у порівнянні з чорним чаєм, що розширив наші чайні горизонти. У досить короткий термін він встиг завоювати наші серця, змусивши багатьох навіть повністю відмовитися від чорного чаю. Але яка реальна користь і шкода зеленого чаю? Чи справді чай володіє всіма приписуваними йому чудодійними властивостями, як правильно його заварювати і в яких випадках чашечка, здавалося б, корисного напою може нанести шкоду?

Користь зеленого чаю

У Древньому Китаю, звідки зелений чай і почав свій переможний хід, він вважався напоєм імператорів, яким, природно, діставалося все найкорисніше і цінне. Це свідчить про те, що з самої глибокої давнини зелений чай вважався справжнім еліксиром здоров’я і джерелом корисних речовин. Фактичне підтвердження приписувані зеленому чаю властивості отримали тільки в ХХ столітті після численних досліджень і експериментів.

Згідно експертам японського Центру досліджень раку, що регулярно обстежили 9000 осіб протягом 10 років, люди, які щодня вживають зелений чай, живуть довше і рідше хворіють раковими захворюваннями, ніж ті, які взагалі не вживають зелений чай або п’ють його в незначній кількості.

Користь зеленого чаю відчутна і для серцево-судинної системи, оскільки він прискорює процес розкладання холестерину і жирів в крові людини, що призводять до гіпертонії, атеросклерозу, інфарктів, інсультів та інших серйозних захворювань. Також правильно заварений зелений чай тонізує серцевий м’яз.

Регулярне вживання зеленого чаю очищає судини, значно підвищуючи їх еластичність, запобігає передчасному старінню організму і протистоїть ожирінню печінки.

Зелений чай сприяє виведенню з організму солей, зниження ваги і тиску. Мабуть не дарма Японія, серед розвинених країн, посідає останні позиції за кількістю хворих гіпертонією.

Зелений чай багатий йодом, калієм, міддю, вітамінами С, В1, В2, РР, К, які зміцнюють стінки судин і надають потужну антибактеріальну дію.

Цинк, що міститься в зеленому чаї, володіє протираковими властивостями і сприяє нормальному розвитку плоду при вагітності. Сухі чайні листочки допоможуть впоратися з токсикозом і морською хворобою.

Гуща зеленого чаю містить фтор і володіє бактерицидними властивостями, тому японці використовують її для чищення зубів, що запобігає руйнування зубної емалі.

Шкода зеленого чаю

Незважаючи на всі переваги і незаперечну користь зеленого чаю, бездумно заливатися їм літрами кожен день не варто. У всьому треба знати міру. І зелений чай в цьому відношенні не виключення. В іншому випадку замість користі ви принесете організму тільки шкоду.

По-перше, зелений чай містить велику кількість пуринів, що порушують обмінні процеси і сприяють утворенню в організмі отруйної сечовини, з солей якої утворюються кристали, що викликають подагру. Саме тому людям, що страждають на подагру, ревматизм і артритами краще скоротити або повністю відмовитися від вживання зеленого чаю і кави.

По-друге, не варто забувати, що зелений чай містить велику кількість стимулюючих і збуджуючих речовин, таких як кофеїн, теофілін і теобромін, тому зловживання зеленим чаєм може призвести до гіперстимуляції з наступним виснаженням серцевої і нервової системи. Симптомами «перебору» зеленим чаєм можуть служити порушення сну, надмірна збудливість, що змінюються раптовою слабкістю, дратівливість.

По-третє, зелений чай підвищує кислотність шлунка, тому при гіперацидних гастритах, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки краще вживати не зелений, а чорний чай.

3ladies.ru