Білий або Страсний тиждень починається сьогодні у житомирських православних християн та греко-католиків

Ці сім днів перед Великоднем – час найсуворішого посту.

Не можна не те, що вживати скоромного, а й, навіть, співати чи танцювати. За традицією, кожен день Страсного тижня наближує до Світлого Христового Воскресіння.

У понеділок треба до Великодня підготувати свою оселю – пофарбувати, помити, почистити. У вівторок необхідно підготувати одяг, випрасувати білизну. У середу завершуються всі господарські роботи, підготовлюються яйця для крашанок та писанок і необхідне для їх виготовлення знаряддя.

Найбільше ж обрядів, дійств та прикмет припадає на Страсний, або Чистий четвер. Традиційно цього дня випікають паски. На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вважається, що вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів. Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, а тих, хто в ній мешкає, від хвороб.

Найсумніший день тижня – п’ятниця, бо саме в цей день Христос помер.

У страсну суботу йдуть приготування до Великодньої святкової трапези. Для господарок це найбільш клопітливий день, адже потрібно все приготувати, спекти, зварити. Цього дня красять яйця та виготовляють писанки.

У ніч з суботи на неділю відбудеться кульмінація всього церковного року – пасхальне Богослужіння.

Житомирська Хвиля