Чому жінці на Житомирщині в аптеці не дають ліки

Сьогодні, 11 квітня відмічається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінтсона.

Хворо?ба Па?ркінсона – це повільно прогресуюче рухове порушення, яке супроводжується порушенням мови, ходьби, тремтінням. Це пов’язано з тим, що концентрацію білка дофаміну у базальних ядрах і чорній субстанції середнього мозку зменшено. Вона найчастіше починається у віці між п’ятдесятьма і шістдесятьма роками.

Така хвороба не оминула і мешканку Коростеня. Гонцовська Галина Антонівна є інвалідом І групи та ліквідатором Чорнобильської аварії. Ще 29 березня жінка отримала від лікаря безкоштовний рецепт на придбання ліків. Проте, минуло вже 14 днів, а ліки Галина Антонівна так і не змогла отримати.

За роз’ясненням Репортер Житомира звернувся до Зайця Миколи Анатолійовича, завідуючого центральною аптекою Коростеня: «На сьогоднішній день – це не перше звернення. З 1 квітня 2012 року в силу ввійшла постанова Кабінету Міністрів від 8.08.11 №932, яка передбачає офіційну реєстрацію оптових ліків, які закуповуються повністю або частково за державний бюджет або місцевий. Ліків, які потрібні коростенці – немає.»

Препарат Накома є дуже важливим для життя людини, адже без його щоденного приймання у жінки може статися інсульт.

Наком: Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування паркінсонізму. Допамінергічний засіб. АТСN04B A02. Коштують такі ліки близько 300 гривень (в упаковці 100 таблеток, для підтримки життя потрібна всього одна таблетка на день).

Нещодавно Прем’єр-Міністр Микола Азаров заявив про те, що держава має раз і назавжди взяти під жорсткий контроль вартість ліків та їх відпускання. Проте, сьогодні у державному реєстрі лікарських засобів України цього препарату немає. Аптеки не можуть видавати хворим такі ліки як Накома за безкоштовним рецептом.

Про контроль подумали, а про закупівлю забули.

Марина Кузьменко