Друга хвиля кризи вже накриває Житомирщину – експерт

Тотальне падіння росту промисловості свідчить про другу українську кризу.

В Україні починається друга хвиля економічної кризи, заявив колишній глава Держфінпослуг Віктор Суслов.

За його словами, весь минулий рік вітчизняна промисловість показувала ріст 10,3%, а в першому кварталі 2012-го вона виросла лише на 0,9%, пише “Фокус”.

“Почалось безпрецедентне сповільнення темпів росту в цілому по промисловості, і, відповідно, в економіці. У деяких галузях спостерігається абсолютне падіння виробництва”, – пояснив експерт.

Зі свого боку економіст російського банку “ВТБ Капітал” Дмитро Федоткін вважає, що тимчасове підживлення економіки дадуть додаткові соціальні видатки, анонсовані президентом Віктором Януковичем. Проте одночасно це підвищить інфляцію.

За прогнозами фахівця, у поточному році ціни виростуть на 7,7%, а в 2013 – на 8,4%. Інфляція, у свою чергу, посилить тиск на курс гривні, і це може знову призвести до ажіотажного попиту на долари. Федоткін вважає, що девальвація гривні до 9,50 за долар є цілком реальним сценарієм.

Як повідомлялось, згідно з опитуванням, за останні 12 місяців 50,7% населення відмітили погіршення їхнього матеріального становища. При цьому 44,8% вказали на те, що їхнє матеріальне становище не змінилось, і лише 3,6% вважають, що їхнє матеріальне становище покращилось.

Джерело: Фокус