Двічі на тиждень у Житомирських селах загадково зникали корови

Коли у грудні минулого року в селі Заможному Житомирського району з підсобного приміщення одного з домогосподарств викрали корову, ніхто не думав розцінювати цей злочин, як початок епідемії крадіжок.

Проте вже за тиждень стало зрозуміло, що аналогічні злочини «вразили» й інші населені пункти Житомирщини. Корови зникали з періодичністю двічі на тиждень. Де наступного разу з’являться крадії худоби, передбачити було неможливо.

У село Болярка невідомі навідалися посеред січневої ночі. Зупинилися вкінці села. Господар Петро Іванович зізнається, що дуже чутливо спить уночі. От і тієї ночі він декілька разів прокидався, прислухався, навіть надвір виходив, проте нічого підозрілого так і не побачив.

Промовчав і вірний охоронець – пес Сірко, що був причіплений біля хліва

На ранок, у хліві господарі свою корову не побачили. Господиня Людмила Казимирівна крізь сльози розповіла, що за вісім днів очікували на поповнення, адже Чернушка мала отелитися…

Сільські жителі розповіли, що за день-два до крадіжки у їхніх селах з’являлися чужинці, які нібито скуповували металобрухт

Зазвичай вони розпитували селян про рогату худобу на продаж. Зіставивши описи автотранспорту, на якому приїжджали скупники, правоохоронці визначили марку та колір їхнього автомобіля. Проте зловмисники притихли. Та все ж, наприкінці березня знову активізувалися.

На одній з автодоріг Житомирщини правоохоронці зупинили два автомобілі. Водія та пасажира легковика затримали одразу. А от з мікроавтобуса двоє людей виплигнули просто на ходу і спробували зникнути в лісі. У багажному відділенні автівки, що з’їхала в кювет, міліціонери виявили корову, викрадену годину тому в одному з сіл сусідньої області. Втікачів наздогнали.

Четвірка зловмисників, які виявилися жителями Житомирщини, перебивалися випадковими заробітками. Свій бізнес вирішили робити викрадаючи по селах рогату худобу, яку потім збували скупникам. За п’ять місяців злочинної діяльності зловмисникам вдалося викрасти понад два десятки корів.

Зараз за фактами крадіжок з проникненням у приміщення порушено кримінальну справу (ч.3 ст.185 ККУ). Чоловікам загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

Ольга Номерчук, СЗГ УМВС України в Житомирській області