Історія однієї пожежі у Житомирі: як люди втратили дах над головою

Приватний сектор. Житомир. У деяких районах він дуже захаращений. Будинок на будинку, дороги розбиті, на узбіччях гниє сміття.

Чи не найсумніша ситуація – у тих приватних кварталах, які розташовані на схилах річок Кам’янка і Тетерів. Там під час дощу бруд стікає з самого схилу прямо на подвір’я власників садиб.

Але наша розповідь не про це. В редакцію сайту Репортер Житомира продовжують звертатися люди. Цього разу своїми проблемами поділилися мешканці приватного будинку за адресою: вулиця Млинова, 13/2. Ця вуличка знаходиться на Подолі. Щоб дістатися її треба спуститися бруківкою біля Подільської церкви, потім декілька звивистих поворотів розбитою вщент дорогою. 9 лютого 2012-го року о 3-й годині ночі будинок загорівся…

Будинок на Млинова 13/2 – багатоквартирна приватна садиба. Під одним дахом мешкають 4 родини – дім на 4 виходи. Троє родин житло приватизували, а четверта – займала житлову площу, виділену 5-м ЖЕКом.

Саме у тій квартирі і загорілося, про що засвідчили пожежні

– Коли спалахнув вогонь, і ми повибігали на вулицю, було дуже страшно, що втратимо роками нажите майно, – діляться враження від пожежі мешканці однієї з квартир цього приватного будинку. – Сусідка, у квартирі якої загорілося, замість того, щоб викликати пожежних, намагалася загасити полум’я самотужки. Їй це не вдалося. Як результат – згорів дах. І всі чотири квартири залишилися серед зими під відкритим небом.

У перші дні після того що трапилося, люди накрили стелю брезентом. Жінка, в квартирі якої загорілося, переїхала до родичів і відшкодовувати завдані сусідам збитки відмовляється, аргументовуючи це тим, що вона з родиною належить до соціальних верств населення.

“Їй байдуже. Вона навіть не прибрала свій двір. Ми змушені жити з цим сміттям, самостійно лагодити дах”, – кажуть обурені мешканці і доповнюють: «Їй байдуже, бо згоріла квартира і спільний дах – не її власність, а виділена ЖЕКом житлова площа. У нас же – приватизовані квартири, куди ми подінемось?”.

Мешканці будинку кажуть, що зверталися за допомогою до заступника міського голови Миколи Боровця. Результат такий: жінці, з квартири якої пішло загоряння виділили 1000 гривень матеріальної допомоги. Думаєте вона їх витратила на відновлення даху? Ні! Вона з’їхала жити до родичів. Ще одній сусідці, яка має приватизовану квартиру дали 200 гривень. Двом іншим родинам – нуль.

Люди “залазять” у кредити, щоб відновити дах. На сумління колишньої сусідки та допомогу держави вони не розраховують, а ремонтуватимуть дах власними силами. Все ж їм тут жити. Квартири ж приватизовані…

Сергій Фещенко

Ось такий двір на Млинова 13/2 став після пожежі

Вхід до квартири з якої пішло загоряння. Після пожежі мешканка з’їхала і не прибрала за собою

А це її квартира: вид зсередини. Звідси розповсюдився вогонь

Спільний дах жителі будинку накривають листами іржавої жесті

… і вже три місяці як живуть без даху над головою

З іншої сторони будинку дах “вкрили” брезентом