Куди піти вчитися? Найбільш затребувані професії через 5 років

Для школярів починається гаряча пора, адже закінчується навчальний рік і вже на носі вступні іспити, а багато учнів ще не визначилися зі своєю майбутньою професією.

Зараз саме час прийняти рішення, яку спеціальність обрати, щоб по закінченню університету знайти роботу. Про те, які спеціальності будуть найбільш затребуваними і найбільш оплачуваними через п’ять років, дізнавався портал UBR.UA.

IТ-спеціалісти

“Сьогодні багато експертів віддають пальму першості IT-ринку. Протягом наступних 5 років попит на IT-фахівців буде стабільним. Буде рости, але наскільки зміниться – невідомо”, – зазначила HR директор порталу rabota.ua Наталія Бровченко. Тим не менш, йти в IT-шники варто. І причиною тому – затребуваність таких фахівців не тільки в Україні, а й за кордоном. “Наші фахівці програмування і ті продукти, які вони роблять, на даний момент дуже високо оцінюються на світовому ринку”, – заявила експерт.

Юристи, економісти, бухгалтери

Через п’ять років не зменшиться попит і на фахівців у сфері обслуговування бізнесу. “В майбутньому будуть потрібні … юристи, економісти, бухгалтери”, – вважає Бровченко. Однак, за її словами, не слід плекати надії, що будь-який економіст або юрист отримає роботу. Затребуваність буде визначатися знаннями і спеціалізацією. “Завжди будуть потрібні фахівці, які зможуть в цьому розбиратися, розвиватися і знаходити різні шляхи вирішення та оптимізації”, – сказала вона.

Таку думку поділяє і консультант з рекрутингу корпорації “Брейн Сорс” Анна Жмишонкова. За її словами, існують професії, які будуть затребуваними завжди – це бухгалтерські спеціальності, зокрема головний бухгалтер або бухгалтер по зарплаті.

Медіаспеціалісти

Через п’ять років також будуть затребувані медіаспеціалісти. “В цьому напрямку, на сьогоднішній день, спостерігається “голод”… Ми бачимо рекрутингові акції, які проводять телеканали через те, що з освітою поки погано, або, якщо є добра освіта, фахівцям не вистачає практики”, – зазначила Наталія Бровченко.

SMM-спеціалісти (фахівці, які займаються просуванням в соцмережах)

Крім того, популярним буде все, що пов’язано з Інтернет. “Сьогодні багато бізнес-компаній виходять в онлайн, отже, їм будуть потрібні фахівці, які зможуть працювати в онлайні. Якщо ми говоримо про маркетинг, то 2 роки тому такої спеціальності, як SMM-фахівець не було, ці фахівці були на вагу золота. Зараз уже з’явилися курси, я думаю, в цьому або в наступному році така спеціальність буде включена в програму ВНЗ, де цього вже будуть вчити”, – вважає експерт.

Архітектори, проектувальники, інженери

Також, у зв’язку з очікуваним пожвавленням у будівництві, зокрема, готельних і великих офісних комплексів, будуть затребувані архітектори, проектувальники та інженери.

Фармспеціаліст

Не останнє місце в топ-спеціальностей займуть і вакансії на фармринку, який сьогодні стрімко розвивається. “У фармкомпаній ми бачимо стабільне зростання. Мало того, через 5 років ситуація на фармринку буде тільки поліпшуватися. І, до речі, фарма вкладає в розвиток, будівництво заводів в Україні. Багато компаній зараз замислюються про інвестування в фарм ринок”, – розповіла Наталія Бровченко. Однак, за словами експерта, тут дуже важливо простежити, наскільки держава дасть їм цю можливість. Тим не менш, через п’ять років на ринку праці України будуть потрібні професіонали: починаючи від простих провізорів в аптеках і закінчуючи торговими представниками-медпрацівниками.

Лобісти

Крім того, на думку Наталії Бровченко, з часом буде зростати попит на лобістів. “Вони і зараз скрізь є, тільки по-різному називаються. Є лобісти та медіатори. Лобісти – це ті, хто просуває ті чи інші рішення, працюючи з державними органами на офіційному рівні. Думаю, професія лобіста буде входити в топ-20 головних професій в найближчі 10 років”, – підкреслила експерт.

Ризик-менеджери

Експерти також відзначають, що найбільший динамічний ріст кількості вакансій у банківській сфері показало напрям “ризик-менеджмент”. Основним посадовим обов’язком ризик-менеджера в банку є оцінка ризиків по кредитних операціях. “Криза продемонструвала, що ставлення до ризик-менеджменту в Україні було не цілком серйозним. Зараз ситуація змінюється, ризик-менеджменту стало приділятися особлива увага”, – відзначила аналітик порталу rabota.ua Ольга Войцехова.

Управлінські посади в ритейлі

Крім того, за її словами, світова фінансова криза 2008-2009 років значно вплинув на всі галузі економіки, в тому числі, і на рітейл. Разом з тим, криза зняла такі проблеми, як дорожнеча землі під забудову і високий рівень орендних ставок, що зробило більш доступним розширення існуючих роздрібних мереж, а також вихід на український ринок іноземних компаній. “Це пояснює активне зростання по позиціях, що передбачає управлінські та розвиваючі функції: керівники з розвитку мережі, керівники магазину, керівники торгового відділу”, – пояснила Войцехова.

Фахівці з продажів

У зв’язку з цим, фахівці ринку праці також зазначають, що затребуваними залишаться фахівці з продажу різних рівнів, від рядового торгового представника до директора з продажу.