Людство стоїть на порозі епохи кібер-воєн?

В ексклюзивному інтерв’ю сайту «The INQUIRER» експерт в області інформаційної безпеки припустив, що всі майбутні конфлікти між «технологічно просунутими» націями будуть включати в себе елементи кібер-війни.

Коментарі фахівця пролунали у відповідь на новину про «військові ігри», що проводяться урядами Китаю і США. В рамках навчань представникам кожної із сторін в тому числі пропонувалося описати власні дії у разі кібер-атаки з боку передбачуваного супротивника. «Я не очікував, що подібні ігри будуть проводитися так скоро, – заявив Мікко Хіппонен. – Втім, цю ініціативу можна вважати вельми корисною, беручи до уваги вкрай напружену політичну ситуацію в світі. Подібні навчання, в ході яких кожна сторона отримує достовірну інформацію про можливу реакцію противника, допоможуть запобігти подальшому розвитку конфлікту».

Після обговорення злободенних подій, дослідник перейшов до аналізу та обговорення ситуації в цілому. «Протягом останніх 60-70 років ми спостерігали справжню революцію в оборонних технологіях і стрімкий розвиток технологій як таких. Я вважаю, що прийдешня революція в сфері кібер-озброєння стане настільки ж масштабним явищем», – пояснив Мікко Хіппонен.

На думку дослідника, незабаром світ зіткнеться з першими явними ознаками «гонки кібер-озброєнь». Невід’ємною частиною цієї гонки стануть зіткнення у віртуальному просторі, що вживаються воюючими націями з метою демонстрації власних можливостей. «Кібер-озброєння, подібно до ядерної зброї в шістдесятих роках минулого століття, може виступати в якості стримуючого засобу або засобу залякування. Однак, дана тактика спрацьовує лише в тому випадку, якщо противник переконаний в наявності у вас специфічного типу озброєння, – пояснює експерт. – Якщо продовжувати зазначені аналогії, то представникам різних країн урядам варто було б сісти за стіл переговорів і сформувати єдині правила використання кібер-озброєння.

Нагадаємо, що на початку цього року на Світовому економічному форумі (World Economic Forum) було зачитано доповідь, згідно з яким кібер-атаки увійшли до четвірки найбільш ймовірних ризиків, з якими людство зіткнеться протягом наступного десятиліття. Звіт складався за результатами опитування чотирьох з половиною сотень експертів, пише soft.mail.ru.