На Житомирщині суворе покарання чекає продавців алкоголю та тютюну неповнолітнім

Дитячий алкоголізм в Україні процвітає. Масштаби загрозливі, констатують в адміністрації Президента.

За даними соціологічних досліджень 40 відсотків неповнолітніх вживають алкоголь. Президент вимагає від уряду посилити контроль та покарання за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім. А також виступає за повну заборону реклами оковитої.

5 відсотків підлітків регулярно вживають спиртні напої. 40 відсотків дітей – пробували алкоголь. Соціологія каже, – що більшість з них випивають першу чарку з дозволу батьків. Проте одна з основних причин дитячого алкоголізму – це доступність оковитої. Лише за три місяці правоохоронці зареєстрували три з половиною тисячі випадків, коли підлітки вживали або перебували у стані сп’яніння у громадських місцях.

Юрій Павленко – Уповноважений Президента України з прав дитини: «Що до осіб, які продали дітям напої або цигарки складено лише 1.300 адмін протоколів. Штраф у 6 тисяч 800 гривень, за продаж неповнолітнім алкоголю чи тютюну, не лякає власників торгових точок. Отож, Президент звернувся до кабміну з вимогою посилити відповідальність.

За словами Юрія Павленко, сьогодні законодавство передбачає або штраф, або позбавлення ліцензій.

Ми пропонуємо розглянути можливість збільшення мінімум в 10 разів штруфу за продаж алкоголю або тютюну дітям. А також одночасно позбавляти ліцензій.

Кожен третій повнолітній українець – курець. Боротьба за здоров’я нації вже розпочалась. Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроект про суцільну заборону куріння у закладах харчування та громадських місцях. Рекламу тютюнової продукції вже заборонили.

ЖДОТРК