Стало відоме ім’я власника скандального меблевого заводу в Коростені

5 березня Державна екологічна інспекція призупинила діяльність заводу МДФ за результатами розслідування загибелі риби на річці Уж.

Діяльність заводу знаходиться на контролі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, а житомирські екологи вже зажадали від влади зобов’язати власника заводу Леоніда Юрушева встановити очисні споруди.

Коростенський завод МДФ спеціалізується на виробництві деревоволокнистих плит (МДФ), що, в свою чергу, використовуються для виробництва меблів. У ролі інвестора проекту виступило київське ТОВ «Арт-Прогрес». Це структура колишнього співвласника банку «Форум» Леоніда Юрушева і його доньок – Анастасії Жолінской та Єлизавети Юрушевої (колишньої Кенігсхофер).

Леонід Леонідович входить в рейтинг найбагатших людей України: в 2011 році в рейтингу журналу «Фокус» посів 22 місце зі статком $ 978,9 мільйонів, а в 2012 році – 19 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України.

Незважаючи на те, що деревообробка для Л. Юрушева є новим бізнесом, його менеджери не страждають від надлишку скромності, заявляючи про плани перетворення компанії «Арт-Прогрес» у головного гравця національного ринку МДФ. Його загальну долю в компанії грецького бізнесмена оцінюють на рівні 350 тис. куб. м на рік (у грошовому еквіваленті це майже 100 млн. євро).

Раніше весь використовуваний в Україні МДФ імпортувався з сусідніх країн – в основному з Польщі, Росії та Туреччини. У березні цього року Державна екологічна інспекція України визначила, що забруднення води в річці Уж спричинили відходи вироб-ництва заводу МДФ. Екологічні організації Житомирської області вже звернулися до керівництва країни з вимогою зобов’язати Леоніда Юрушева встановити очисні споруди на заводі МДФ.

Судячи з інформації представників ТОВ «Арт-Прогрес», свої деревні амбіції Леонід Юрушев вирішив реалізовувати з розмахом. Загальна вартість проекту створення деревообробного заводу в Коростені оцінюється в 150 млн. євро. Для Юрушева акумуляція таких коштів не стала значною проблемою. У 2008 р. він вдало позбувся 60% акцій банку «Форум», продавши їх за $ 600 млн німецькому Commerzbank AG.

Виручені гроші були спрямовані як на реалізацію проектів у сфері нерухомості – зокрема, будівництво готелю InterContinental у Києві, – так і на інвестування в перспективні галузі промисловості, однією з яких стала деревообробка.

Місце для розміщення підприємства вибрано невипадково. Як відзначають в компанії «Арт-Прогрес», Житомирська область володіє великими хвойними лісами та є гарною сировинною базою для нового виробництва. Крім цього, в Коростені розташована вузлова залізнична станція, а також перебувають чиновники, які швидко переймаються аргументами бізнесменів і не створюють їм ніяких перешкод. Особливо після того, як на початку минулого року компанія Л. Юрушева погодилася стати власником створе-ного в 2007 р. під егідою міської ради технопарку – ТОВ «Коростенський індустріальний парк», якому відійшло понад 50 га території колишнього місцевого аеродрому. Після цього Леонід Юрушев отримав добро на реалізацію своїх планів від Коростенської містобудівної ради.

Ярема ШВИДКИЙ