Страшилка “Чорнобиль” на Житомирщині повинна забуватися, – вважають чиновники

Існуючий поділ на зони радіоактивного забруднення гальмує розвиток постраждалих територій Житомирщини і давно настала пора ці межі змінити.

Так вважають в керівництві області.

“Для такої зміни є цілком наукові підстави”, – каже перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко:

“За 26 років після аварії дози опромінення населення зменшились, а в населених пунктах Народичі, Базар, Рудня Базарська, Межиліска, Сілець, селі обходи Коростенського району паспортні дози на щільність радіоактивного забруднення з 1993 року значно нижчі за встановлені рівні для зони безумовного обов’язкового відселення. У 2006 році додаткове радіологічне обстеження підтвердило позитивні зміни в радіаційному стані територій області”.

Помітив ці зміни і Олександр Будько, сільський голова села Базар, яке теж знаходиться в другій зоні безумовного обов’язкового відселення. Щоправда, крім суто наукових даних, він оперує й іншими:

“Я не відчуваю за станом здоров’я, за поведінкою людей, щоб їх пригнічувала ця друга зона. Я вважаю, що страшилка “Чорнобиль” в нашому селі повинна забуватися. Це красивий поліський край, тут повинні люди жити, народжуватися діти. Тільки треба для цього створити умови і трошки нам допомогти”.

Потрібно вирішити питання з пільгами – при переведенні у третю зону зберегти пільги другої, виплатити компенсацію за втрачене житло всім, хто має на неї право, відновити інфраструктуру і знайти кошти для подальшого розвитку територій. Цей останній пункт вважає основним голова облдержадміністрації Сергій Рижук. Саме створення умов для розвитку виробництва врятує постраждалі території, каже губернатор:

“В державі відійшли від практики запровадження спеціальних зон, тому що почали вводити спеціальні зони там, де їх не повинно бути. А якщо по-доброму, і будемо це питання ставити, щоб принаймні, єдина в державі територія, єдиний районний центр, Народичі, що має статус другої зони, то нехай хоч цей куточок буде зоною спеціальною. Щоб тут не тільки податків не брали, а ще й доплачували підприємствам за те, що тут відновлюється виробництво”.

Всі ці питання голова облдержадміністрації пообіцяв озвучити під час зустрічей з вищим керівництвом держави.

Житомирська Хвиля