У Коростені чорнобильці показали виставу про те, як псевдоліквідатори отримують пільги (фоторепортаж)

Сьогодні в Коростені чорнобильці вшановували пам’ять своїх друзів, колег і просто знайомих.

З самого ранку біля пам’ятника Чорнобиля учні загальноосвітніх шкіл Коростеня малювали своє бачення трагедії. Малювали різнокольоровими крейдами, проте все ж таки змогли передати біль катастрофи, яка сталася рівно 26 років тому.

Паралельно, показати наслідки та розпач ліквідаторів зібралися всі ті, хто дожив до сьогоднішньої дати та витерпів бюрократичні дії влади.

Малюнки були правдиво-страшні

23 квітня Репортер Житомира писав про те, що чорнобилець-ліквідатор Вигівський Ігор Васильович добиваючись своєї справедливо заробленої «радіоактивної пенсії» помер так і не отримавши її. Постійні відмови у Пенсійному фонді стали для його серця фатальними. Проте сьогодні з горем та сльозами на очах до чорнобильців приєдналася його дочка.

Вигівська Віра Ігорівна, яка прийшла розповісти всім про свого батька, якого «відфутболювали» від одного кабінету до іншого та не давали потрібні документи для отримання зароблених пільг

Самі ж коростенські чорнобильці показали, як вони бачать ставлення до себе різних установ та влади взагалі. До пам’ятника Чорнобиля ліквідатори принесли хреста з вінком на якому була прописана постанова Кабінету Міністрів №1210 «Про підвищення рівня захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Біля хреста стояла чорна труна з надписом Чорнобильській закон, а зверху стояв скелет у протигаснику. Також, ліквідатори розіграли невеличку виставу, де головними героями були чорнобильці, які мають збирати документи на отримання пільг. Проте їх посувають лже-ліквідатори, які заплативши великими доларовими купюрами поза чергою стають інвалідами-чорнобильцями.

У 26-ті роковини Чорнобильської катастрофи, людей, які захищали та вичищали зону від радіації залишилося не так багато

Станом на 1 квітня 2012 року, 62 375 осіб населення Коростеня 56 053 – є потерпілими, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 762, потерпілих від Чорнобильської катастрофи 1-ої категорії – 2 338 осіб, дітей – 12 346. у тому числі дітей інвалідів по ЧАЕС – 130 осіб.

Поділитися своїми емоціями та обуренням до Репортера Житомира підійшла коростенка Стретович Тетяна Володимирівна. Жінка розповідала про свого чоловіка, який 9 травня був призваний до Чорнобиля. Після аварії багато років пропрацював пожежником. За станом здоров’я зараз знаходиться на пенсії.

Мій чоловік неодноразово отримував нагороди та значки. Зараз має звання підполковника. Я хочу задати запитання до влади, то яка ж має бути пенсія у чоловіка? Ніколи не вгадаєте, а я відповім: 1005 гривень. Завтра нас запросили до Міністерства на отримання урядового ордена, – розповідає Тетяна Володимирівна. – А чи можна цей орден поміняти на достойну пенсію?!!!

А це документи підтвердження того, яку пенсію отримує чоловік

Вшанувати та покласти квіти до пам’ятника Чорнобилю зібралося багато коростенців та представників місцевої влади.

Лікарі колоною йшли від міської поліклініки до пам’ятного знака, все це супроводжувалося звуками сирени та тривожним дзвоном. Страшно…

Марина Кузьменко

Вимоги коростенських чорнобильців до керівників держави