У Сибіру губернатора Житомирщини люди просили налагодити супутниковий зв’язок

Візит представницької делегації до Західного Сибіру (Тюменській області, Ханти-Мансійського та Ямало-Ненецького автономних округів) відкриває широкі можливості для співпраці.

“Ми передали розроблену нашими вченими технологію і домовились про створення спільних підприємств по переробці попутного газу від нафтових свердловин. Уявіть собі катастрофу, коли лише в Ханти-Мансійському автономному окрузі тисячі факелів і спалюється в рік просто неба 5 мільярдів 400 мільйонів кубометрів попутного газу. Ми будемо прямо на тих свердловинах створювати спільні підприємства – кожна тисяча кубометрів попутного газу дає 500 літрів синтетичного рідкого палива”.

Сергій Рижук розповів також, що росіян зацікавили українські літаки – на тих просторах і в умовах вічної мерзлоти це найкращий транспорт. Якщо говорити конкретно про перспективи співпраці нашої області з регіонами Західного Сибіру, це можуть бути поставки каменю та щебеню, спільні підприємства по переробці сільськогосподарської продукції. Всього розглянули два десятки напрямків співпраці, сказав губернатор, а це більше сотні конкретних пропозицій, над якими сьогодні вже йде робота.

Не могла оминути українська делегація спілкування з численною української діаспорою. “Живуть вони там добре, – каже губернатор. – І зустрічі зраділи”:

“Просили єдине – літературу українську, підручники, просили, щоб ми подумали, як налагодити супутниковий зв’язок, щоб українці у Сибіру могли дивитися наші телевізійні програми. Почули українську мову – сльози на очах, обійми, хоч ми й незнайомі. В Сургуті ми відвідали пам’ятник Тарасу Шевченку, там квіти завжди. І ми поклонилися нашому Кобзареві”.

Влітку голова облдержадміністрації знову збирається до Тюмені, каже, отримав запрошення на міжнародний економічний форум.

Житомирська Хвиля