У Житомирі відбулася міжконфесійна прес-конференція

Багато років житомирські священики різних церков демонструють своє прагнення до єдності та порозуміння між всіма християнами, незалежно від конфесії.

Доказом цього є неодноразові дружні зустрічі між житомирськими єпископами православної, католицької та протестантських церков, спільні екуменічні молитви та спільні святкування великих християнських свят на центральній площі міста. Цьогоріч спільне святкування Пасхи віруючими різних конфесій в Житомирі буде вже 12 рік поспіль. Свято відбулося15 квітня на майдані Корольова.

З нагоди Великодня 11 квітня в приміщенні церкви “Заповіт Ісуса Христа” була проведена прес-конференція за участю священиків різних християнських конфесій та представників засобів масової інформації.

В міжконфесійній прес-конференції брали участь: Керуючий Житомирською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав, єпископ Києво-Житомирської дієцезії римо-католицької церкви Віталій Скоморовський, єпископ об’єднання євангельських християнських церков України, пастор церкви “Заповіт Ісуса Христа” Олександр Дехтяренко.

Організатори заходу запрошували також Керуючого Житомирською Єпархією Української Православної Церкви єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима. Єпископ Никодим за запрошення подякував, але не мав можливості бути присутнім на прес-конференції, так як звершував Богослужіння в цей час.

Запитання та відповіді тривали значно довше, ніж було заплановано. Це свідчить про зацікавленість обох сторін у відкритому діалозі.

На початку прес-конференції всі священики привітали присутніх з Великоднем. Запитання лунали різні: Чому в різні дні святкують Пасху в православній і католицьких церквах? У чому проявляється єдність конфесій у Житомирі? Яка програма і де проходитиме Свято цього року? Яким чином вираховується дата свята? Який кошторис цього заходу? Чи завжди легко було взяти дозвіл влади на використання площі? Запитували про недільні школи при церквах для дітей. Запитували про консультації для молодих людей на тематику сім”ї. Та багато інших запитань.

Єпископ Віталій Скоморовський зазначив: «Ми не святкуємо історичну подію. Ми згадуємо подію, яка має бути у кожному серці зараз і завжди-воскресіння Господа Ісуса Христа. Він воскрес з мертвих! Це означає, що Христос переміг смерть. Вірити в Христа – це не означає просто вірити, що Він жив, помер і воскрес. Потрібно молитися, довіряти життя Господу, виконувати Його заповіді».

Єпископ Ізяслав

«Я знаю чимало віруючих, які приходять до церкви і чекають, аби швидше крашанки вже посвятити. А коли починаю їм розповідати про те, що це свято має велике значення і пояснюю, яке саме значення, вони так здивовано дивляться на мене…А святкування на площі разом з братами та сестрами різних конфесій – це ще одна можливість нагадати людям значимість свята Пасха».

Єпископ Олександр Дехтяренко

«Вже 12 років ми разом святкуємо релігійні свята. Не завжди було легко отримати дозвіл на використання площі. Але, дякувати Богу, зараз не виникає жодних проблем в організації. Ми закуповуємо для дитячих програм призи та солодощі, привозимо апаратуру, встановлюємо сцену. По завершенні Свята віруючи нашої церкви завжди прибирають площу. Але найголовніше – це любити Бога, любити та поважати всіх людей, незалежно від їх віросповідання».

Прес-центр церкви «Заповіт Ісуса Христа»