У чому переваги житомирської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» перед приватними структурами

Ситуацію, в яку потрапила житомирська регіональна філія ДП «Центр державного земельного кадастру», простою не назвеш.

Для тих хто не знає – державне підприємство на замовлення фізичних та юридичних осіб виконує комплекс землевпорядних та замлеоціночних робіт.

Оформлення та переоформлення землі – процес постійний і попит на ці послуги у населення стабільно високий. Здавалося б звідки проблеми? Виявляється, негаразди у державного підприємства почалися тоді, коли аналогічні послуги почали надавати приватні структури.

Конкурувати з «приватниками» державному підприємству стало складно. І зовсім не через те, що приватні фірми дешевше, якісніше та швидше надають землевпорядні та землеоціночні послуги. Справа у тому, що склалася негативна практика, коли співробітники держкомземів спрямовують громадян (клієнтів) у приватні структури, будучи якимось чином зацікавленими у цьому.

У такій схемі немає нічого незвичного для нас. Кого шокує той факт, що лікарі отримують «відкати» від фармацевтів, виписуючи пацієнтам саме ті ліки, які треба продати? І не факт, що виписаний дорогий препарат не можна замінити більше дешевим, але не менш дієвим аналогом.

Виживати у наш скрутний час намагаються усі. Тих чиновників держкомзему, які спрямовують громадян замовляти землевпорядні роботи не в державну структуру, а до приватника – зрозуміти можна. Але тим більше можна зрозуміти занепокоєння працівників житомирської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» – зважаючи на вищенаведену ситуацію, землевпорядники вже декілька місяців не можуть виконати встановлені плани робіт. Так, минулого місяця лише у трьох районах області – Любарі, Попільні, Радомишлі, державне підприємство виконало більше 50% всіх землевпорядних робіт. В решті районів – відсоток дуже низький, до 10%. Це значить що решту виконують приватні структури. Чому так, ми вже написали.

Державні структури, за логікою, мають сприяти роботі один одного, оскільки їх спільне завдання (так, принаймні має бути) – наповнювати державний бюджет та підвищувати у суспільстві авторитет держави. Це значить, що технічні справи громадян, які надходять у Держкомзем від ДП «Центр ДЗК» мають розглядатися, принаймні не довше за термін, розгляду технічної документації, яка надходить від приватних фірм. Розумієте про що йде мова? Тим більше, що Держкомзем є засновником «Центру ДЗК».

Яким чином приватним фірмам вдається отримувати прибуток від своєї діяльності, оскільки вони ставлять трохи нижчі ціни ніж державне підприємство та ще «партнерів» за «рекламно-інформаційні» послуги мають постійно стимулювати? Це питання Репортер Житомира поставив начальнику житомирської регіональної філії ДП « Центр ДЗК» Олені Ткач.

Олена Ткач: «Приватні структури отримують прибуток через те, що мають більш сприятливі економічні умови для цього та за рахунок великої кількості виконаних робіт. Наприклад, в Житомирській регіональній філії ДП «Центр державного земельного кадастру» працює 120 чоловік. Це спеціалісти різного профілю, що дозволяє нам забезпечити максимальну точність виконання землевпорядних та землеоціночних робіт.

Приватник офіційно наймає одного-двох, а у «конвертах» може видавати зарплату ще десятьом працівникам. Приватник формує цінову політику відповідно до тих тарифів, які йому вигідні у боротьбі за клієнта («підганяє» свої ціни під нас і, зазвичай, скидає вартість послуги на 100 гривень). У свою чергу «Центр «ДЗК» не може торгуватися з замовником, оскільки в державній структурі чітко регламентовані тарифи згідно п.2 постанови Кабміну від 1-го листопада 2000 р. №1619. «Центр ДЗК» наповнює державний бюджет і несе повну відповідальність за свою роботу, а приватна структура платить єдиний податок і збагачує лише свого керівника. Різницю відчуваєте?»

Олена Ткач каже, що аналогічна ситуація складається у всіх регіонах України. Виною – нинішня бюрократична система, яка ускладнює життя не лише громадянам, які змушені роками вистоювати у чергах Держкомзему, щоб отримати нещасного акта на землю, а й самі державні службовці, на яких лягає шалене навантаження опрацювати величезну кількість заяв.

Почати змінювати існуючий, відверто нездоровий стан справ, Олена Ткач пропонує з налагодження співпраці між Держкомземом та «Центром «ДЗК», усвідомлення важливості забезпечувати у першу чергу інтереси громадян (замовників землевпорядних послуг) та держави, а вже потім – представників приватного сектору.

«Центр «ДЗК» – адміністратор з обробки даних у перехідній системі. Державне підприємство володіє потужною технічною та інформаційною базою (обладнання – на 1,5 мільйонів гривень), яка не йде у жодне порівняння з тим, на чому організовують свою роботу приватні структури, які надають аналогічні послуги.

Відповідно й інформація, яку опрацьовує і надає замовникам землевпорядних послуг ДЗК є максимально достовірною, практично відсутні ситуації виникнення так званих «накладок» (це коли в технічній документації одна земельна ділянка в натурі накладається на іншу, що спричинено недостовірністю отриманої під час збору та обробки інформації). З цієї причини людям, через невідповідність оброблених приватною фірмою документів з існуючою базою даних, доводиться звертатися за корегуванням в державне підприємство «Центр ДЗК».

Житомирська регіональна філія ДП «Центр державного земельного кадастру» виконує комплекс землевпорядних та землеоціночних робіт:

Землевпорядні роботи:

Розробка проектів землеустрою, щодо відведення земельних ділянок;
Розробка проектів землеустрою, щодо зміни цільового призначення земельних ділянок;
Технічна документація із землеустрою, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
Технічна документація із землеустрою, щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Землеоціночні роботи:

Розробка нормативної грошової оцінки землі:
Розробка експертної оцінки землі;
Інші види документації із землеустрою.

Надає:

Юридичні консультації з питань права власності або користування земельними ділянками;
Практичну допомогу на усіх етапах приватизації землі;
Практичну допомогу у підготовці та оформленні документів, необхідних для здійснення приватизації земельної ділянки.

Забезпечує:

Взаємодію з органами місцевого самоврядування та місцевими органами земельних ресурсів.

____________________________________________________________________________

Юридична адреса: 10002, м. Житомир, вул. Довженка, 45. Тел/факс: (0412) 43-17-18, e-mail: info@dzk.zt.ua

Дні прийому: понеділок-п’ятниця з 9-00 до 17-00.

Сергій Форест