Українці почали боротись з водіями-хамами наклейками на лобове скло

На відміну від російських водіїв, які погрожують та б’ють активістів, українці поводилися ввічливо.

В Україні зароджується громадський рух проти водіїв, які по-хамськи паркують свої автомобілі на тротуарах та пішохідних зонах, пише тсн. Учасники руху “Дайте пройти!” проводять роз’яснювальну роботу серед водіїв, а зовсім зухвалим клеять на лобове скло авто наклейки з написом “Мені плювати на всіх. Паркуюсь, де хочу”.

Подібні громадські ініціативи зараз формуються практично у всіх великих містах України – Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську і в десятках менших за розмірами міст, пише Фокус.

Такого масштабу рух не набув навіть у Росії, де з’явились перші загони “СтопХам”.

Активіст руху Отар Довженко ще восени створив у Facebook відповідну групу, членами якої зараз є більше 700 користувачів соцмережі. “Це зовсім різні люди: і молодь, і старше покоління – починаючи студентами і закінчуючи відомими істориками, підприємцями і керівниками. А найцікавіше, що більшість з них – водії”, – каже Довженко.

Перший рейд “дайте пройти!” відбувся 22 березня у Львові. Попередньо активісти сформулювали правила: вибирати автомобілі, які не просто порушують правила, а справді заважають пройти; спілкуватись з водіями ввічливо; спочатку пояснювати причину, просити прибрати машину і попереджати про наслідки; клеїти наклейку тільки на лобове скло, щоб не пошкодити фарбу, з правого боку від водія; працювати групами і бути готовими до неадекватної реакції; всі свої дії знімати на фото і відео. Дотримуючись цих правил, учасники спільноти не порушують закон.

За півтори години хлопці пройшлись центральними вулицями Львова, залишивши свої наклейки на трьох десятках машин. Кажуть, що були приємно здивовані – на відміну від російських водіїв, які погрожують та б’ють активістів, українці поводилися ввічливо.

Начальник ДАІ Львова Богдан Мицак підтримує борців з водіями-хамами. “Мені приємно, що люди небайдужі до цієї проблеми. Шкода, що це погано допомагає – деякі водії навіть не звертають уваги на наклейки, їм справді плювати”, – каже Мицак.

А ось соціальний психолог Олег Покальчук не вірить у ефективність такої боротьби. “Для цього необхідно, щоб була совість. А інакше можна хоч усю машину обклеїти, але це не допоможе”, – каже психолог.

Пропонуємо подивитися фотопідбірку як паркуються деякі водії.