В Житомирі “Фронт Змін” та місцева влада не поділили добру справу

Сьогодні прибирали спортивний майдачник, що за кінотеатром “Україна”. Там займається молодь, яка полюбляє ролики та скейти. Обладнання – два обшарпаних трампліна та низька перекладина для трюків.

По периметру огорожа, страшна, як баба Яга. В обшарпану сітку вросли дикі кущі. Минулого року Репортер Житомира був у Прип’яті – там так само.

Отож, сьогодні молоді люди прибрали цю територію – згребли і погрузили на машину сміття, трохи розчистили паркан від дикорослої лози, пофарбували металеві стовпчики. Привели майданчик у більш-менш достойний вигляд.

Але у чому “фішка”. Підходимо до поодиноких молодих людей, які достойно трудяться, згрібаючи сміття.

Запитуємо: “Хлопці. Чому вийшли сьогодні сюди?”
Кажуть: “Бо вирішили прибрати цей майданчик – бачите як тут брудно”. Прекрасна відповідь. От щоб кожен так зробив – місто було б чистим.
Допитуємось далі: “А яку організацію, ви представляєте, хто вас координує?”.
Відповідь: “Ніяку. Просто вирішили поприбирати”.
Запитання: “Ви мешканці сусідніх будинків і фанати скейтерських трюків?”.
У відповідь посмішка і слово “Ні!”.
Запитання: “Так що ж ви тут робите?”
Відповідь: “Проявляємо громадянську позицію”.

І тут з фарбою і мітлами підходить ще з десяток молодих людей. Як виявилось згодом – “партизани” з новими помічниками не знайомі.

Нє, ну нарешті, влада пропагандою суботників досягнула свого, і прості житомиряни вже самі виходять прибирати місто, не будучи примусово до цього залученими владою, політичними партіями, чиїмись приватними інтересами… Так ледь не подумав Репортер Житомира. Перебила цю думку поява депутата обласної ради від “Фронту Змін” Руслана Годованого.

“Партизанами”, які до останнього, як той Мальчіш Кібальчіш, не видавали “військової таємниці”, виявилися молоді представники “Фронту Змін”. Руслан Голований каже, що мовчанка молодих доброчинців пояснюється тим, що “Фронт Змін” хотів сьогодні прибрати цю території без журналістів і піару, як це робить влада.

Але, за словами Годованого, влада дізналась, що “Фронт Змін” робить добре діло і, щоб “змазати” ефект – привела своїх студентів. “Але ж ми й так не хотіли, щоб дізналася преса. Планували прибрати так, щоб ніхто й не знав”, – розводить руками Годований.

Хлопців з фарбою привели начальник міського соціального центру Ольга Юрченко та заступник начальника комунального управління міської ради Віталій Шевчук. “Навіщо ви “примазалися” до акції “Фронту Змін”? – запитав Репортер. “Хочете дізнатися правду?”, – запитав Віталій Андрійович і пильно подивився в очі. “Хочемо”, – відповіли ми.

– “Фронт Змін” обіцяв прибрати тут ще дві неділі тому. За цей час нічого зроблено не було. І ось коли сьогодні ми вирішили привести цю територію до ладу, вони, як у шахматах, зробили хід на випередження – привели своїх активістів раніше і тепер заявляють, що ми “примазались” до їх акції”, – сказав, як відрізав, Шевчук.

Сміх-сміхом. Головне, що прибрали і пофарбували. Немає різниці хто перший прийшов. Такі справи мають не роз’єднувати, а об’єднувати. Адже, де-де, а тут політики точно бути немає.

Сергій ФЕЩЕНКО

Паркан спортивного майданчику за кінотеатром “Україна” – як у місті-привиді Прип’ять

“Партизани” з “Фронту Змін”: не зізнавалися до останнього

А ось і волонтери міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з числа студенства. Їх координували начальник ЖМЦССДСДМ Ольга Юрченко та заступник начальника комунального управління міськради Віталій Шевчук

Але ж головне, що прибрали. Та ще й разом. Яке ж приємне слово – “консолідація”…