Вчені: дожити до 100 років заважають чізбургери і відмова від спортзалу

Людство не тільки старіє, а й молодшає.

Це парадокс пояснюється тим, що сьогодні 70 років це те ж саме, що було 60 два покоління тому. 80 те ж саме, що 70, а 90 – нові 80 років.

Як повідомляє «Medikforum.ru», Британський Офіс національної статистики передбачив, що третина народжених в цьому році дітей доживе до 2112, який здається нам сьогодні чимось неймовірно далеким. А що взагалі визначає шанси людини на довгожительство?

Звичайно, велике значення в цьому питанні мають дієта і здоровий спосіб життя. Дуже важко відшукати 90-річного старого з ожирінням або невипускаючого сигарету з рота. Але як показує дослідження, проведене вченими з Університету Бостона, значно вагомішу роль відіграють генетичні чинники.

До останнього часу було прийнято вважати, що гени визначають шанс людини дожити до 85 приблизно на 20-30%. Американські вчені довели, що насправді генетична роль становить до 90% успіху довгожительства. Іншими словами, відвідування спортзалу і відмова від чизбургерів, звичайно, піде нам на користь. Але до 100 років нам все-таки дозволять дожити дідусі чи прадідусі.

Хоча ніякого одиночного «гена старіння» не існує, дослідники з Бостона визначили «генетичну основу», що дозволяє відкласти наступ вікових хвороб або зовсім уникнути їх. Незалежно від висновків учених, довгожителі будуть як і раніше привертати величезну увагу людей. Тим більше що у кожного столітнього є власний рецепт довгого і здорового життя. Американський комік Боб Хоуп з приводу свого сотого дня народження жартував: «Я настільки старий, що медицина вже давно скасувала мою групу крові».