Ветерани кримінально-виконавчої служби Житомирщини вимагають від земляка нардепа Пашинського відповісти за нелюдів, подонків і ублюдків

Працівників цієї специфічної сфери обурило те, що народний депутат України, наш земляк, голова ЖОО ВО “Батьківщина” Сергій Пашинський порівняв тюремних охоронців з фашистами.

Отож:

Спільна заява працівників органів та установ виконання покарань Житомирської області з приводу висловлювань окремих народних депутатів України на адресу Державної пенітенціарної служби України та її персоналу:

Із засобів масової інформації стало відомо, що 24 квітня цього року, виступаючи у Верховній Раді України, народний депутат України Сергій Пашинський назвав «фашистською службою» Державну пенітенціарну службу України, а також дозволив собі брутальні вислови на адресу її співробітників.

Цей факт викликав глибоке обурення серед співробітників органів та установ виконання покарань Житомирської області. Завдяки таким заявам у свідомості українського народу окремими безвідповідальними політиками умисно формується негативний образ органу виконавчої влади, на який покладена реалізація державної політики у сфері виконання кримінальних покарань.

Співробітники кримінально-виконавчої служби весь час працюють у надзвичайно складних умовах. Вони кожного дня забезпечують охорону та належний правопорядок в установах виконання покарань, працюють над поліпшенням комунально-побутового та медико-санітарного забезпечення засуджених і ув’язнених, створюють умови для перевиховання і ресоціалізації засуджених, а також їх працевлаштування.

Ми вважаємо блюзнірством порівняння самовідданої праці тисяч людей з діями фашистів. В органах та установах виконання покарань області проходить службу та працює 1820 осіб. В цілому по Україні чисельність персоналу органів та установ, які підпорядковані Державній пенітенціарній службі України, складає більше 46 тисячі осіб. По відношенню до них образливі висловлювання людини, яка має статус народного депутата України, є зневажливими та несправедливими.

Саме тому ми, працівники органів та установ виконання покарань Житомирської області вимагаємо від Сергія Пашинського публічного вибачення за його образливі та несправедливі слова про Державну пенітенціарну службу України та її персонал.

____________________________________________________________________________

Заява Житомирського обласного осередку громадської організації «Асоціація ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України» з приводу висловлювань окремих народних депутатів України на адресу Державної пенітенціарної служби України та її персоналу:

Двадцять четвертого квітня 2012 року з високої трибуни Верховної Ради України пролунало висловлювання з вуст народного депутата України фракції “Блок Юлії Тимошенко – “Батьківщина” С.В. Пашинського, в якому він безцеремонно назвав Державну пенітенціарна служба України «фашистською службою», образивши при цьому всіх працівників пенітенціарної служби.

Пізніше, в ефірі одного з телеканалів С.В. Пашинський дозволив собі назвати працівників Державної пенітенціарної служби України нелюдами, ублюдками, подонками.

Нас, людей, які все своє життя присвятили нелегкій, але надзвичайно важливій державній справі, в основі якої лежить захист інтересів суспільства, глибоко обурюють подібні висловлювання.

Наша служба в органах та установах виконання покарань співпала з непростим часом великих змін у як суспільстві, так і в кримінально-виконавчій системі – після 1991 року відбувався постійний процес її реформування: проведена значна робота по вдосконаленню правової бази, яка регламентує її діяльність (прийнятий і введений в дію новий Кримінальний кодекс України, в якому значно розширені покарання без позбавлення волі, Кримінально-виконавчий кодекс України та Закон України „Про державну кримінально-виконавчу службу України” та інші правові акти); запроваджені нові форми і методи роботи із засудженими; значно поліпшилось їх матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення; відпрацьовано систему соціального партнерства з громадськими і правозахисними організаціями, релігійними конфесіями, засобами масової інформації та міжнародними інституціями.

Ми горді від того, що змогли долучитися до цієї роботи і зробити свій внесок у приведення порядку та умов виконання покарань до вимог міжнародних стандартів та відмічаємо продовження нашої справи нинішнім керівництвом Служби.

Тому всім нам дуже прикро чути безпідставні та неправдиві образливі вислови на адресу Державної пенітенціарної служби України з боку політиків такого рівня.

Ми чесно виконували свій обов’язок перед державою і людьми, працювали не рахуючись з особистим часом, ставлячи інтереси служби понад особистих, і аж ніяк не будували «фашистську службу».

З огляду на викладене вище, ми оприлюднюємо цю заяву, щоб суспільство знало про позицію ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України і надало належну оцінку безпідставним та образливим висловам народного депутата.

Члени Житомирського обласного осередку громадської організації «Асоціація ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України»:

Усачов О.О., полковник внутрішньої служби у відставці, інвалід ЧАЕС

Яненеко А.М., підполковник вн. сл. у відставці

Юрченко Ю.І., підполковник вн. сл. у відставці

Данилюк Є.П., полковник вн. сл. у відставці

Мельник Н.В., підполковник вн. сл. у відставці

Рибак П.В., підполковник вн. сл. у відставці

Стретович О.А., майор вн. сл. у відставці

Лоєвський В.Д., полковник вн. сл. у відставці, інвалід ЧАЕС

Козлов В.В., підполковник вн. сл. у відставці

Сергійко В.М., підполковник вн. сл. у відставці

Яніцький В.І., полковник вн. сл. у відставці

Кіндрук М.П., підполковник вн. сл. у відставці

Пасічник В.А., підполковник вн. сл. у відставці

Ковбасюк А.А., підполковник вн. сл. у відставці

Юревич В.М., майор вн. сл. у відставці, інвалід ЧАЕС

Букшук Р.В., майор вн. сл. у відставці, інвалід ЧАЕС

Титаренко В.А., полковник вн. сл. у відставці

Чобанян Я.Б., підполковник вн. сл. у відставці

Майданович В.Л., підполковник вн. сл. у відставці

Яровенко В.В., майор вн. сл. у відставці

Чорновіл О.Й., підполковник вн. сл. у відставці

Тодосійчук М.Д., підполковник вн. сл. у відставці

Ковальчук В.К., підполковник вн. сл. у відставці

Носов Є.С., майор у відставці

Боголюб А.С., підполковник вн. сл. у відставці

Невідомий Ю.Ю., майор вн. сл. у відставці

Ольшевський В.П., полковник вн. сл. у відставці

Пірожек С.О., майор вн. сл. у відставці

Дідковський А.П., підполковник вн. сл. у відставці

Ліщинський Д.М., підполковник вн. сл. у відставці

Старовойт П.І., підполковник вн. сл. у відставці

Іваненко А.О., підполковник вн. сл. у відставці

Ковальчук С.О., підполковник вн. сл. у відставці

Фаріна В.П., підполковник вн. сл. у відставці

Обискалов А.Ф., підполковник вн. сл. у відставці

Примаченко В.В., полковник вн. сл. у відставці

Кореняк М.О., полковник вн. сл. у відставці

Стретович А.П., полковник вн. сл. у відставці

Абрамський І.К., полковник вн. сл. у відставці

Зубчук М.А., полковник вн. сл. у відставці

Іваницький Б.В., полковник вн. сл. у відставці

Понономаренко В.М., підполковник вн. сл. у відставці

____________________________________________________________________________

Заява громадської ради при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області з приводу висловлювань окремих народних депутатів України на адресу Державної пенітенціарної служби України та її персоналу:

Останнім часом у засобах масової інформації лунають критичні висловлювання та різноманітні звинувачення на адресу Державної пенітенціарної служби України.

На нашу думку вони є безпідставними та упередженими. Так, зокрема, 24 квітня народним депутатом України С.В. Пашинським Державна пенітенціарна служба України була названа фашистською службою.

Нам, як членам Громадської ради при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області дивно чути таку різку та необдуману оцінку діяльності центрального органу виконавчої влади від депутата – члена законодавчого органу країни.

Пенітенціарна система по своїй суті є необхідною важливою державною структурою кожної країни, відображенням морального, економічного, культурного рівня і правосвідомості її суспільства і, нажаль, не видно перспективи, коли потреба в ній відпаде.

Всі структури цієї системи виконують специфічні функції у боротьбі із злочинністю. Вони не лише виконують вироки судів по кримінальних справах, а й проводять роботу по поверненню злочинця до нормального правослухняного способу життя.

Членами Громадської ради при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області щомісячно перевіряється діяльність установ виконання покарань області. Громадська рада відмічає, що в установах підтримується належний порядок. Скарг та заяв від засуджених не надходило, в тому числі й щодо випадків жорстокого поводження, застосування насильства та порушення прав засуджених.

За час існування Громадської ради ми спостерігаємо ряд позитивних змін та зрушень у діяльності установ виконання покарань Житомирської області. В усіх установах побудовані та обладнані належним чином школи для засуджених, силами працівників управління ДПтС України в Житомирській області та установ забезпечене отримання вищої освіти засудженими, які відбувають покарання, щорічно здійснюється поповнення бібліотечних фондів установ для потреб засуджених, які є кращими за деякі районні бібліотеки, щорічно закуповується та вводиться в дію нове медичне обладнання для надання кваліфікованої медичної допомоги засудженим та ув’язненим тощо.

Враховуючи викладене вище, члени Громадської ради при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області вважають неприпустимими образливі та безпідставні висловлювання, які лунають на адресу Державної пенітенціарної служби України та її співробітників, ображають їх честь та гідність.

За дорученням членів Громадської ради Голова Громадської ради при управлінні Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області, викладач права Житомирського Державного університету ім. І.Франка

В.М. Пономаренко