Як зрозуміти, що вас збираються звільнити?

Навіть якщо ви вважаєте себе цінним працівником, одного разу вас можуть попросити “на вихід”. Аби звільнення відразу не звалилося на вас, як сніг на голову, слід підготуватися до ситуації заздалегідь. Придивившись уважніше до поведінки керівництва та атмосфери в колективі, ви зможете передбачити загрозу, що насувається і підстрахуватися.

Ознака перша. Вам прямо загрожують звільненням.

Насправді, якщо шеф всього лише попереджає вас: “Будеш погано працювати – звільню!”, а не ставить перед фактом звільнення, то ситуація ще не так драматична. Але все ж ви повинні постаратися поліпшити результати своєї праці, підтягнути трудову дисципліну і так далі, щоб позбутися від нарікань. Інакше загроза може перейти в дію.

Не обов’язково прийдешнє скорочення торкнеться саме вас, але ви повинні зробити відповідні висновки. Якщо ви працюєте в компанії недавно, то велика ймовірність того, що вас і звільнять в першу чергу. Тому беріться потихеньку шукати собі іншу роботу. Якщо ж ви працюєте тут давно і в принципі тримаєтеся за це місце, спробуйте поліпшити робочі показники так, щоб начальство змогло це оцінити. Тоді у вас з’являться хороші шанси не потрапити під скорочення.

Ознака третя. Причіпки з боку керівництва.

Якщо раніше начальство особливо до вас не чіплялося, а тепер шеф стежить за кожним вашим промахом, то, можливо, він шукає привід, щоб вас звільнити. Перш ніж подати заяву про звільнення, не завадить поговорити з босом і з’ясувати, чому він веде себе таким чином. Не виключено, що конфлікт можна врегулювати мирним шляхом.

Ознака четверта. Посилення контролю над вами.

Припустимо, вас постійно змушують писати доповідні, пояснювальні, звіти про виконану роботу, чого раніше не водилося. Запізнення на службу на п’ять хвилин прирівнюється до смертного гріха, а звістка про лікарняний викликає у начальства істерику. Або керівництво знову ж шукає формальні причини для звільнення, або вас перевіряють, щоб зрозуміти, чи доцільно тримати вас далі в компанії, або вказати на двері.

Намагайтеся бути бездоганним. Відображайте в звітах реальні результати вашої праці, не порушуйте трудову дисципліну – і, можливо, загроза звільнення відпаде сама собою.

Ознака п’ята. Вашу думку ігнорують.

Навіть якщо ви цілком компетентні в будь-якому питанні, у вас не запитують поради, а на нарадах керівництво не реагує на ваші висловлювання або незадоволено морщиться.

Це може свідчити про те, що начальство втратило до вас довіру, а можливо, вас підозрюють у нелояльності і діяльності на користь конкурентів.

У такій ситуації бажано поговорити з шефом по душам і з’ясувати, чому ставлення до вас так змінилося. І якщо вам не вдасться переконати начальство у вашій компетентності та лояльності, то краще подати заяву “за власним бажанням”.

Ознака шоста. Охолодження до вас керівництвом.

Якщо раніше шеф чемно вітався з вами, то тепер робить це крізь зуби або зовсім вас не помічає. Охолодження начальства може поєднуватися з моббінгом з боку інших колег: наприклад, вас можуть не покликати відзначати чийсь день народження, не запросити на корпоративну вечірку, не повідомити вам якусь важливу інформацію … Може також виникнути ситуація, коли всім підвищать зарплату, а вам ні.

Спробуйте з’ясувати, чим ви так не догодили. Або попросіть прийому у боса, або поговорите з іншими співробітниками, можливо, вони в курсі, чому ви опинилися в опалі … Дізнавшись про причину, вам простіше буде вибудовувати план подальших дій.

Ознака сьома. Начальник передає вам вказівки в письмовому вигляді або через підлеглих.

Якщо раніше начальство робило це особисто або в усній формі, то є привід насторожитися. Не виключено, що з вами просто не хочуть спілкуватися. Або ваша робота не влаштовує, або ваші дні в компанії полічені зважаючи на об’єктивні обставини. Часом, якщо керівник розуміє, що звільняти співробітника взагалі-то немає за що, але у нього немає іншого виходу – фінансові проблеми, або – трапляється й таке – на ваше місце планується взяти “свою” людину, то він обмежує спілкування з кандидатом на звільнення з тієї простої причини, що йому ніяково дивитися людині в очі.

Спробуйте з’ясувати, звідки вітер дме. І якщо отримаєте інформацію, що вас дійсно найближчим часом збираються звільнити, терміново приступайте до пошуків іншої роботи.

Головне – при виникненні одного із зазначених ознак не сидіти склавши руки, а постаратися якось розрулити ситуацію. І тоді ви не залишитеся в один прекрасний день у розбитого корита.