Чи матимуть житомиряни чисту воду

Трохи більше 300 гекторів стратегічного об’єкту водопостачання Житомира потребують негайного очищення.

Дно водосховища «Відсічне» за 40 років експлуатації замулилось до критичної позначки, і тому нині під загрозою і якість води у кранах житомиря, і взагалі її наявність. Вирішити проблему «Відсічного» можуть 80 мільйонів гривень, проте їх немає в жодному бюджеті.

Обласна влада та влада Житомира вкотре оглядали водосховище і вирішували де взяти кошти і як можна обійтися без них.

120 тисяч кубів води за добу потребують житомиряни, у «Відсічному» – 13 мільйонів кубів, із підвищенням температури повітря «Відсічне» стане маловодним і марганець, що нині залягає на дні вступить в активу фазу, знижуючи тим самим якість води. Так буває щороку і буде до тих пір, допоки дно водосховища не пройде процес очисти, ці роботи оцінені у мільйонні суми, обласна і міська влада рятунку шукатиме у бізнесу.

Проте у цій ситуації і бізнес потребує захисту, оскільки продаж піскосуміші із дна водосховища процес, який і став каменем спотикання між планами влади і можливостями введення такого бізнесу, тут без законодавчих гарантій не обійтись.

Окрім «Відсічного» водопостачання Житомира потребує значних капіталовкладень для підвищення якості води, проте ланцюг послідовних дій починається заме із цього водосховища.

ЖДОТРК