Гірськолижний Драгобрат: сніг у травні, краса природи, екстрім

Минулого тижня Репортер Житомира закликав житомирян відпочити на травневі свята по повній.

Хіба не екзотика – погуляти у травні в сніжки, з вітерцем в одній майці та шортах спуститися з однієї з найвищих гір України? На заклик організаторів відгукнулося чимало людей – туристичний автобус був повний. Всім хотілося піднятися на вершину найвищого гірськолижного курорту України, сплавитися за течією однією з найбурхливіших гірських повноводних річок України, яка тече в супермальовничому Верховинському районі – Чорним Черемошем, здійснити незабутню водну подорож теплоходом по Дністру. І все це всього за 750 гривень!

Хто не потрапив у цей супер-тур – хай не переживає. Організатори обіцяють не менш захоплюючі тури в Карпати протягом всього року. Чи не кожні вихідні ви маєте змогу отримати незабутній відпочинок, у колі друзів, та що найбільш приємно – зовсім незнайомих людей, які під кінець подорожі стають твоїми добрими знайомими. А Борис Іванович Ящук, організатор туру, точно подбає, щоб ви не нудьгували.

____________________________________________________________________________

Куди звертатись?

Житомир, вул. Київська, 79
Житомир, вул. Київська, 25

Телефони: (0412) 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06

Алла Федорко 067 502-36-42, 050-463-22-21 ftour@ukr.net

Оксана Козловська 067-410-51-73, ok_oa@mail.ru

Віктория Казмірук 066-347-70-60 datour@ukr.net

Артем Козловський 063-63-68-262, 067-345-07-07 artourizm@rambler.ru

____________________________________________________________________________

Зараз Карпати казкові

Нема чого журитися, що сніг на Драгобраті скоро розтане і кататися не буде змоги, що швидкі гірські потоки-ріки скоро обміліють і про рафтінг на певний період доведеться забути. Настає сезон пішохідних турів у Карпати. Лазити по горам – не така вже й нудна затія, особливо враховуючи красу тієї місцевості, яка надихає. Хоча кому як… Одного може надихати, а іншому й геть байдуже.

Так ось, лижний курорт Драгобрат – найвищий в Україні. Сніг там ще лежить, але активно тане. Це значить, що з дня на день катання там припиниться до наступного сезону. Спускатися у таку пору важко – сніг мокрий, тяжкий, слизький. Лижі трасу тримають невпевнено.

Новачкам складно за таких умов. Новачкам взагалі немає чого робити на трасі гори “Стіг”. Можна сильно поламатися, якщо погано держиш трасу і не володієш технікою у достатній мірі. Для таких – є окремі траси, пологі, безпечні. Там інструктори вчать азів катання.

Ми ж придбали абонемент на 5 підйомів на верхівку гори. Коштує він 80 гривень. Одразу виникло питання: чому це всього 5 підйомів на Драгобраті коштує 80 гривень, коли на Буковелі за 150 гривень можна півдня кататися? Але піднявшись на гору і спустившись один єдиний раз, стала зрозумілою доцільність такої цінової політики.

Один підйом займає хвилин 15. Перед тобою відкривається неймовірна панорама верхніх Карпат. Спуск – півтора кілометри. Доволі стрімкий спуск. Подивившись з гори вниз і згадавши про те, що з неї треба якось скускатися на лижах, стало трохи не по собі.

…Другий раз в житті стаю на лижі. Без інструктора. Технікою оволодіваю методом падінь. Перший досвід – півтора місяці тому у Буковелі. Тоді декілька раз небезпечно впав і привіз у Житомир гематоми під очами. Але без наслідків. Цього разу теж без наслідків, але ліву ногу трохи підвернув – добре, що лижа відстрелила вчасно. Короче кажучи, хочете бути цілими – не повторюйте “подвигів” редактора Репортер Житомира, – заплатіть 100 гривень інструктору і він вам покаже, як розподіляти вагу у поворотах, як гасити швидкість, інші прийоми і рекомендації, яких я не знаю.

А загалом – чудова річ – кататися за температури повітря +20. Без шарфа і рукавиць. У легенькій курточці. Можна і у шортах, але якщо не часто падаєш. Упав, встав, обтріпався і вже за 5 хвилин повність обсох – сонця багато, вітер свище, а високо в горах засмага береться дуже швидко, особливо, якщо шкіра волога від снігу. За декілька годин намокання і обсихання на пронизливому гірському вітрі, обличчя і руки обвітрилися так, ніби день садив на полі під палючим сонцем картоплю.

На вершині гори житомиряни фотографувалися, грали у сніжки, закарбовували у пам’ять приємні моменти перебування на одній з найвищих точок України. Цінуйте своє життя – шукайте можливості для відпочинку.

Сергій Фещенко

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Закарпатська область: за Яблунецьким перевалом

Ясиня

Весняні Карпати – їх варто побачити

Хатки йдуть в гору – дуже симпатично

Зверху гори і сніг

А у долині – неймовірна палітра кольорів

Підйом на Драгобрат. Не пішки. Житомирських туристів везе ЗІЛ-31 – велика машина з великими колесами

Стрімкі потоки-ріки

Футбол у високогір’ї. Мабуть корисно для здоров’я побігати на висоті

Чим вище вгору, тим масштабніший пейзаж

І ось сніг стає все ближче

Високогірна колиба на “альпійському” лузі – шикарна місцевість

Яких ми тільки не бачили мостів у Карпатах. Будівельники тут без роботи не сидять

І ось він – сніг у травні!

Багато снігу… А ось лижників не дуже. Мало хто сюди добирається. І це добре – менше людей, більше місця на трасі

Як малі діти житомиряни попадали на сніг. Чудасія. +20 і півметра снігу

Всі кинулися фотографуватися

Придбавши абонемент на 5 підйомів, піднімаємось вгору

… і бачимо високогірні крокуси – чудові квіти

… а також симпатичне каміння

Потихеньку починають відкриватися гори

У всьому своєму сяйві

… і красі

На трасі – поодинокі сноубордисти і лижники

Лижник не вписався в трасу і на всій швидкості влетів у кущі

Йому відверто пощастило, що не попереламував собі ноги. Радіймо за нього!

Підіймаємось ще вище

Перехоплює дух

З такої гори довелося спускатися на лижах другий раз в житті, ставши на них

А ось і верхівка – тут старт спуску

Житомиряни на вершині гори!

Радість!

Масштаби простору вражають

При бажанні можна ще вище

Ну і якже без сніжок у травні?

Живеш, не в останню чергу, заради таких моментів