Готуємося до літа: як правильно захистити очі від палаючого сонця

Дивитися на море треба крізь поляризовані лінзи, з гори – через дзеркальні, а за кермом врятують наполовину темні.

Захищати очі від ультрафіолетових променів повинні усі і всюди, проте не багато хто знає, що кримчанам і гостям півострова особливо важливо потурбуватися про здоров’я очей в жаркі літні дні. Причина всьому – підвищена сонячна активність в південному регіоні. Найшкідливішу дію на зір денне світило чинить на ЮБК.

Після тривалих прогулянок в ясну погоду в очах можуть з’явитися іскри або, навпаки, “картинка” раптом потемніє, і заболит голова. Такі симптоми вказують на те, що сітківка отримала занадто велику кількість ультрафіолетового випромінювання з довжиною хвиль від 200 до 400 нанометрів.

Офтальмолог Ольга Краснопольская пояснює, що від такої дії не лише можна, але і необхідно ховатися за стеклами сонцезахисних окулярів, інакше є ризик отримати опік століття, рогівки або сітківки, кон’юнктив і інші ушкодження, що викликають тимчасову сліпоту : “На узбережжі максимальний вплив сонця, тому там важливо уміти вибрати оптику: з високим захистом, максимальним тонуванням лінз, закритістю з усіх боків”.

Фахівці пояснюють, що рокової помилки кримчани і приїжджі курортники припускаються, коли йдуть за літньою оптикою на ринок. Якщо носити окуляри, що не мають ультрафіолетового захисту,(виробники аксесуарів не дуже-то турбуються її забезпеченням, роблячи упор лише на дизайн), очам стане тільки гірше. “Якщо захист не забезпечений, але лінзи затемнені, за законами людської фізіології зіниця в темному середовищі розширюватиметься, тим самим поглинаючи усі негативно впливаючі випромінювання”, – пояснює Ольга Краснопольская.

Підбирати окуляри, на думку фахівців, повинні не продавець-консультант, а лікар, якого сьогодні, на жаль, можна зустріти далеко не в кожному салоні оптики. “Споживачі в першу чергу звертають увагу на зовнішній вигляд і посадку окулярів. З професійної ж точки треба враховувати міру захисту і варіанти використання : для міста, для пляжу і для поїздок за кермом – від цього залежить міра затемнення, масивність оправи”, – розповідає врач-оптометрист Юлія Скутина.

Її робота якраз і полягає в тому, щоб підбирати пацієнтам оптику. Одне з нелегких завдань – пояснити, що не годиться купувати одні окуляри на усі випадки життя. Така економія хороша для сімейного бюджету, але не для очей. Наприклад, для поїздки на морі або на гірськолижний курорт потрібні окуляри з поляризаційними лінзами – тільки вони впораються з сонячним світлом, відбитим від снігової або водної поверхні.

Ледве стало похмуро – їх треба змінити на оптику з жовтим склом, здатними позбавити від неприємного відчуття, коли сонця на небі не видно, а доводиться жмуритися через хворобливі відчуття від променів, що проходять крізь хмари.

Найскладніше підібрати окуляри тим, хто і так усе життя проводить із окулярами на носі. “Можна запропонувати поставити тоновану лінзу з необхідною діоптрією. У такому разі людина отримує захист від сонця одночасно з необхідною корекцією. Хоча, якщо ви самі вирішите носити сонцезахисні окуляри без оптичної сили, зору це не пошкодить”, – пояснила Юлія Скутина.

Тетяна Берегова, “Сегодня”