Кожній справі – своя біологічна година

Хронобіологи вважають, що планувати розпорядок дня слід на основі біогодин.

Вчені з’ясували, в який час ті чи інші справи йдуть краще, і чим пояснюється така залежність.

Так, наприклад, на прийом до стоматолога краще записуватися після обіду – з 13:00 до 15:00. Це пов’язано з тим, що укол анестезії, зроблений після полудня, діє в три рази довше ін’єкції знеболюючого, виконаної з 8:00 і 10:00 ранку.

Йти за покупками в магазин взуття краще з 15:00 до 17:00. До цього часу стопи, втомлені від ходьби протягом дня, збільшуються майже на цілий розмір. Вибираючи взуття у вечірній час, ви навряд чи купите незручну пару, але якщо вирушите в салон спозаранку, великий ризик того, що красиві модні туфлі в другій половині дня будуть перетворюватися в «італійський чобіт».

Найвдаліший час для спортивних занять – часовий проміжок з 16:00 до 20:00. У ці біологічні години людське серце функціонує на піку своїх можливостей, а значить, функція розщеплення жирів та будівництва м’язів працює найбільш інтенсивно. Але якщо на наступний день доведеться рано вставати, тренування слід проводити до 18:00. В іншому випадку, від перезбудження спортсмена буде мучити безсоння, пише Медикфорум.

На думку хронобіології, духи та інші аромати для тіла краще вибирати з 17:00 до 20:00. До вечора чутливість рецепторів підвищується, і людина може відчути навіть найслабші нотки букета. Цей же часовий період буде ідеальним для дегустації кулінарних шедеврів. Однак, роблячи замовлення, слід пам’ятати: дієтологи не рекомендують їсти перед сном.