На Житомирщині активізувалася діяльність браконьєрів

Прикордонники Північного регіонального управління постійно вживають системні заходи щодо здійснення контролю на ділянках відповідальності за збереженням природних ресурсів згідно наданих повноважень відповідно до Закону України «Про Державну прикордонну службу України».

У квітні та травні активізувалась діяльність браконьєрів. Тому за рішенням керівництва Північного регіонального управління з метою запобігання злочинам та адмінправопорушенням пов’язаних з незаконним добуванням або знищенням водних біоресурсів, в межах прикордонних районів проводяться спеціальні заходи «Сітка».

Для оцінки збитків, заподіяних внаслідок незаконного добування рибних ресурсів незалежно від розміру та ваги прикордонники застосовують постанову Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011року N 1209. У постанові затверджено порядок обчислення розміру шкоди, заподіяну внаслідок незаконного добування водних біоресурсів та за потреби залучають експертів рибоохорони.

За місячний період проведення заходів «Сітки» прикордонниками вже припинено майже сто випадків протиправної діяльності. До адмінвідповідальності притягнуто 95 осіб. Відносно п’яти порушників передані матеріали органам МВС за наявності в їх діях ознак злочину передбаченого статтею 249 Кримінального Кодексу України. За матеріалами, які надано прикордонниками порушено одну кримінальну справу.

Також під час спецзаходів вилучено більше однієї тисячі метрів заборонених знарядь лову, повернуто в навколишнє середовище більше ста кілограмів живих водних біоресурсів. За підрахунками правоохоронців діями правопорушників нанесено збитків державі на загальну суму більше 45 тисяч гривень.

Тому, перед тим як спланувати «злочинне» рибальство, рекомендуємо добре обміркувати, які наслідки можуть бути для вас та суспільства.

Віктор Вирва