Найдавніший календар майя не передбачав кінця світу

Група американських учених знайшла найдавніший астрономічний календар індіанців майя, датований 9-м століттям нашої віри, що спростовує теорію “кінця Світу”.

Наукове відкриття відбулося в ході розкопок в розташованому на території гватемальського департаменту Петен місті майя Хултун. Досі не задокументований зображення календаря було виявлено на стіні стародавнього житла.

Про знахідку повідомили на прес-конференції в американській столиці в четвер археологи Вільям Сатурно і Давид Стюарт. Зроблений рукою писаря календар, роз’яснили вчені, фіксує місячні цикли, які можуть бути планетними. Крім того невідомий автор фрески передбачив час затемнень і “зустрічей” Місяця, Марса й Венери на найближчі 1-7 тисяч років.

Але найголовніше, вважають археологи, ця знахідка спростовує теорію тих, хто стверджує, ніби астрономи древньої цивілізації майя передбачили “кінець Світу” в грудні нинішнього року

Їх теорія базується на 13 календарних циклах майя, відомих як “бактун”, і які мають 17 “бактунів”. Давид Стюарт назвав цю концепцію “маніпуляцією”. Насправді, стверджує він, “існує більш ніж 13 періодів, відомих сьогодні, а календар майя продовжиться з ще мільйонними циклами років”.

Вчені висловили жаль, що частина відкритого ними житла зруйнована мародерами та шукачами скарбів

Проте ще можна зберегти виявлені на стінах різні людські фігурки, чорні та червоні ієрогліфи. На північній стіні зображений портрет індіанського ієрарха, виконаний в блакитному кольорі. У виїмці біля фігурки “монарха” вдалося розшифрувати напис “Молодший брат”. Сама стіна поцяткована різними обчисленнями, які можна віднести до циклів Марса, Меркурія і Венери.

Можна припустити, що знайдено місце, де збиралися древні астрономи, священики та представники індійської влади, щоб прикрашати фресками стіни, які могли служити і анотацією до розгадки космічних таємниць, вважає Вільям Сатурно.

Культура майя пережила розквіт в 4-9 ст. н. е. Однак за кілька століть до відкриття Америки європейцями з невідомих причин прийшла в занепад

Про її блискуче минуле можна судити сьогодні лише за загубленим у сельві і ще вцілілим храмам і пірамідам, а також руїнам древніх міст.

Джерело: ИТАР-ТАСС