Супутник зняв Землю такою, “якою її ще ніхто не бачив” (відео)

У Мережі опубліковані види Землі з космосу, зафіксовані російським супутником “Електро-Л” (Electro-L).

Як написала британська газета The Daily Mail, на відео високої чіткості супутник показав нашу планету, “якою ви її ніколи раніше не бачили”.

На оприлюдненому відеозапису можна помітити, як ніч перетворюється на день, день у ніч, і світло Сонця, відбиваючись від поверхні океанів, рухається по Землі. Земля з висоти 36 тис. км, де знаходиться “Електро-Л”, виглядає чудовою: темно-сині океани контрастують з ділянками суши зеленого і цегляного кольору, а по небу з великою швидкістю (оскільки відео знято в прискореному режимі) снують білі хмари.

Супутник, основною функцією якого є відстеження погодних явищ, автоматично знімає планету кожні півгодини, проте віддалено оператори можуть дати команду фіксувати динаміку змін через кожні 10 хвилин.

Американське агентство NASA теж опублікувало фото і відео процесів, що відбуваються на Землі, зроблені астронавтом Доном Петтітом з Міжнародної космічної станції.

Вранці 22 квітня йому навіть вдалося сфотографувати щорічне проходження Землі через метеорний потік Ліріди, пише newsru.com.

На знімки потрапили й інші дивовижні види: зелене полярне сяйво над горизонтом, відблиски електричних вогнів, якими залиті великі міста. Астронавт Дон Петтіт відправився в свій другий космічний політ в грудні минулого року, і з тих пір постійно знімає Землю в різних видах.

Передбачається, що знімки, передані Петтітом на Землю, допоможуть фахівцям у вивченні Лірід. Метеори в цьому потоці здаються вилітаючими з сузір’я Ліри. Перша згадка потоку датується 687 роком до н.е. Найбільш ефектні метеорні дощі, пов’язані в проходженням Лірід, на Землі спостерігалися в 1803, 1922 і 1982 роках.