Тепер житомиряни при переїзді в іншу область чи місто мають письмово повідомити про це орган реєстрації

При переїзді в іншу область чи місто тепер необхідно письмово повідомити про це орган реєстрації протягом десяти днів.

Верховна рада ввела в Україні реєстраційний облік місця проживання та перебування фізичних осіб. Ініціатором законопроекту №9289, яким внесені зміни в закон “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” став депутат з фракції Партії регіонів Володимир Олійник, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За прийняття відповідного документу проголосували 250 депутатів при мінімально необхідних 226. До переліку осіб, місце перебування яких має бути обов’язково зареєстроване, входять:

1. Люди, що знаходяться більше одного місяця за межами адміністративно-територіальної одиниці, де зареєстровано їх місце проживання;
2. Люди, які мають накладені судом майнові зобов’язання;
3. Громадяни, призиваються на строкову військову службу або приймають участь в судовому процесі.

Як зазначено в законопроекті, реєстрація місця проживання чи місця перебування особи – це внесення відомостей про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси житла особи одного або адреси спеціалізованої соціальної установи, установи соціального обслуговування і соціального захисту, військової частини у визначені цим законом документи і в реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні.

Закон передбачає необхідність реєстрації новонароджених їх батьками протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в країні, зобов’язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Облік громадян України, які проживають за її межами, ведеться закордонними дипломатичними установами України в установленому Міністерством закордонних справ порядку. У разі зміни адреси проживання громадянин або його законний представник повинні письмово повідомити про це орган реєстрації протягом десяти днів.

Джерело: ЛІГАБізнесІнформ