У Кабміні подумують заборонити продаж бензину А-92

Міненерговугілля пропонує завершити виробництво і випуск в обіг бензину А-92 з 1 січня 2021 року.

Про це йдеться в проекті Технічного регламенту “Щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднового та котельного палива”, наявного в розпорядженні OilNews.

Про це пише портал comments.ua.

Документ підготовлений Міненерговугілля і направлений на розгляд в Мінекономрозвитку.

Згідно з текстом, для бензинів і дизпалива встановлені екологічні класи К3, К4 і К5, які практично відповідають класам Євро-3, Євро-4 і Євро-5, що використовуються в країнах ЄС. Так, документ регламентує терміни випуску в обіг нафтопродуктів за даними класів:

К3 – до 31 грудня 2016 року;

К4 – до 31 грудня 2020 року;

К5 – термін не обмежений.

Крім того, протягом трьох років з дня набрання техрегламентом чинності допускається в обіг паливо, яке “відповідає нормативному документу, згідно з яким воно було вироблено і яке вироблено і прийнято в обіг до дня набрання чинності цього Технічного регламенту”.

Документ фактично продовжив дію застарілих ДСТУ 4063-2001 та 3868-99 до 2017 року, обмеживши паливо, що відповідає даним стандартам, місцем зберігання (тільки на підприємствах Держрезерву) та реалізації (не дозволяється продавати на АЗС).

Кінцевий термін обороту палива, що відповідає екологічному класу К3 (аналог Євро-3), створить умови для значного збільшення обсягів імпорту в Україні низькоякісних нафтопродуктів, оскільки Росія і Білорусь переходять на клас К4 вже в 2014 року. Тому в Асоціації пропонують синхронізувати терміни обороту палив класу К3 з сусідніми країнами.