У Житомирі на 50-річчя ЖТТУ міський голова пообіцяв запустити комунальні маршрутки

ЖТТУ відзначає 50 років з дня свого заснування.

З нагоди свята на вулиці Житомира виїхав ретро трамвай. Його пасажирами стали житомирські дітлахи, журналісти, чиновники міськради та міський голова Володимир Дебой. Трамвай проїхав “коло пошани” – діти були у захваті! Перед цим діти з міським головою випустили у небо голубів – це символізувало поважний ювілей ЖТТУ та його відродження, у якому впевнений Володимир Дебой.

– Ми встановили курс на збереження цього підприємства. ТТУ свідомо втягували у борги. Ви ж знаєте схеми – взяти під заставу майна банківський кредит, а потім під приводом неспроможності погасити тіло кредиту і відсотки, розпродати це майно своїм фірмам, – каже Дебой. – Ми зупинили цей процес на стадії, коли ЖТТУ довели до такого стану боргами по кредитам у розмірі 13 мільйонів гривень. Всього за рік нам вдалося погасити половину цього боргу – зараз ця сумма складає 6,7 мільйони гривень. Ми погасимо всі борги ТТУ і виведемо підприємство на належний рівень.”

Яким чином міський голова збирається виводити ЖТТУ з кризи? Каже, що лобіюватиме на державному рівні монетизацію пільг – це коли пільгові категорії громадян отримують додаткові надходження з держбюджету на проїзд у громадському транспорті і за необхідністю їх використовують. А це живі гроші для підприємства. Нинішня схема, за якою держава відшкодовує вартість пільгового перевезення громадян теж нормальна, якби держава виконувала свої зобов’язання у повному обсязі, а не змушувала комунальні підприємства розплачуватися за популізм керівників держави.

Крім цього – за рахунок оновлення рухомого складу підприємство розраховує отримати більше надходжень від оплати проїзду. Оновлення… у житомирськом варіанті поки не означає придбання нових тролейбусів і трамваїв. Бо у нас на це немає грошей – треба ж кредити з відсотками гасити, яких понабиралося ТТУ, як собака бліх, та ще й людям платити зарплату, бо у них вже нерви не витримують працювати задарма.

Йдеться про закупівлю електротранспорту, який був у вжиту. Бажано, в країнах Європи.

Сьогодні під час конференції корпорації міського електротранспорту України “Укрелектротранс”, яка пройшла у приміщенні депо №2 на Корольова і була присвячена ювілею ЖТТУ Володимир Дебой звернувся до фахівців у сфері міських громадських перевезень з проханням підказати, де можна купити якісні і недорогі тролейбуси і трамваї, які були у використанні.

Ну і третє – в Житомирі запустять комунальні маршрутки. Автотранспортне підприємство працюватиме на базі ЖТТУ. “Це викличе величезний опір, оскільки ця сфера фактично у тіні, приносить значні прибутки своїм власникам і копійки відрахування у бюджет”, – каже мер. Про безпеку перевезень, контроль на лінії, медогляд водіїв, техстан маршруток – і говорити не варто.

Дебой наголошує на тому, що комунальні маршрутки будуть безпечними, зручними, чистими, а їх робота принесе прибуток як місту, так і підприємству

50 років ЖТТУ

Дітям радість

Мер – вихователь!