У Житомирі відбудеться презентація збірки житомирської письменниці Марії Хімич

17 травня, у четвер о 16.00 в мистецькому відділі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олега Ольжича відбудеться презентація першої книги житомирської поетеси і письменниці Марії Хімич «Півні-Ч».

«Півні-Ч» – це збірка верлібрів, віршів, оповідань, малої прози і однієї п’єси.

«Хімич має безліч публікацій у різноманітних періодичних виданнях, у тому числі й республіканських, а ще вона випустила в світ тьму “метеликів” – коротеньких самвидавівських збірочок із своїми поезіями. Її ж перша збірка “Півні-Ч” засвідчила, що в нашу літературу потужно ввійшов напрочуд здібний автор, який, попри молодий вік, має що сказати читачеві.

Марію вигідно вирізняє з-поміж інших літераторів нестандартність мислення та якийсь особливий погляд на довколишню веремію, який дозволяє віднаходити оригінальні теми для своїх творів і, що надто багато важить, майстерно втілювати їх у життя.

Марія Хімич вельми серйозна у письмі, разом із тим їй притаманні і тонка іронія, і відвертий сарказм, і навіть їдка сатира. Та найбільше важить те, що вона переконлива у своїх інвективах, хоча й надмір вразлива у своїй іноді й шокуючій відвертості» (представник «Житомирської прозової школи», член Національної спілки письменників України Григорій Цимбалюк).

Під час презентації Марія Хімич продекламує кращі верлібри, зачитає уривки з прозових творів і відповість на запитання. Родзинкою заходу будуть музичні номери, в тому числі виступить молода бердичівська співачка Ольга Михайлівська.

Про авторку: Хімич (Сівоха) Марія Петрівна. Народилася у 1985 році у Бердичеві. Нині мешкає в с. Тетерівка Житомирського району.

2007 року закінчила філологічний факультет ЖДУ ім. І.Франка, наступного року – магістратуру цього ж вузу. Працювала кореспондентом у житомирських газетах.

Член народного аматорського літературно-мистецького об’єднання “Оксія” і Національної спілки журналістів України. Лауреатка четвертої премії щорічного літературного конкурсу київського видавництва “Смолоскип” у номінації “Проза” (2007). Двічі (у 2007 і 2008) перемагала у житомирському відбірковому турі поетичного конкурсу «Молоде вино» видавництва «Смолоскип». Посіла третє місце на фестивалі-конкурсі молодих поетів Житомирщини пам’яті Юрка Ґудзя «Клекотень осені-2011».

Переможниця третього міського фестивалю художнього читання «Поезія житомирських авторів» (2012).

Друкувалася в таких періодичних виданнях як альманах «Оксія», журнали «Філео+Логос», «Світло спілкування», «Дніпро» та ін.
У 2012 році побачила світ перша збірка Марії Хімич «Півні-Ч».