Українців примусять платити за безкоштовні супутникові канали

Рада хоче поставити декодери і ввести абонплату.

Регіонали готують зміни до закону про авторські права, прийняття яких зобов’яже супутникові канали вести платне закодоване мовлення на території Україні.

За статистикою, супутникове ТБ на домашні антени приймають близько 3 млн вітчизняних домогосподарств, але при цьому близько 300 – 400 тис сімей купує пакети каналів в операторів, пише тсн.

У відкритому ж доступі із супутників HotBird, Amos і Astra на території Україні веде мовлення близько 60 каналів, які українці приймають на супутникові тарілки.

Ініціатором документу про кодування сигналу є регіонал Максим Луцький, який не зміг дати чіткої відповіді щодо пропонованих нових норм мовлення. Інші ж нардепи дуже обережно коментують поправки.

Вони не заперечують того, що поправки щодо кодування мовлення дійсно можуть бути внесені. Але в зв’язку з тим, що зауважень до документу близько 300, їм важко пригадати їх точне формулювання.

На сьогодні в законопроекті вже створено сприятливий контекст для того, щоб дописати в тексті рядок про обов’язкове кодуванні всіх трансльованих на території України каналів. Так, у прийнятій в минулому році в першому читанні версії документа сказано, що сигнал вважається закодованим, якщо його масове поширення доступно для прийому тільки за допомогою декодера.

Представники супутникових платформ і платних каналів, думкою яких поцікавилася редакція, в цілому підтримують ідею депутатів.

“Кодування призведе до поліпшення якості контенту, який закуповують вітчизняні мовники, так як їх трансляція буде краще монетизуватися”, – заявила директор оператора супутникового ТБ компанії Viasat Оксана Ферчук.

За її словами, зараз телеканали, які отримують ліцензії в Нацраді з телебачення і радіомовлення, і так зобов’язані кодувати сигнал. Але не всі з них сумлінно виконують цю норму.

У той же час у галузевих експертів ініціатива викликає більше запитань і побоювань. “Не зовсім зрозуміло на підставі чого держава буде втручатися в діяльність господарюючих суб’єктів і змушувати сигнал телеканалів із супутника кодувати? Навіть якщо цей законопроект набуде чинності, залишається відкритим питання телеканалів, у яких практично весь контент власного виробництва. Під цю категорію, зокрема, підпадають всі новинні канали. Навіщо далеко ходити: канал “Рада”, який висвітлює діяльність законодавчої гілки влади, стане в такому випадку недоступний більшості українців, і переглядати його зможуть тільки абоненти кабельних мереж”, – зазначає видавець журналу Mediasat Олександр Глущенко.